FOTO: Emilio Morenatti

Helgens stora demonstrationer mot neddragningarna i Spanien lär fortsätta. I morgon är det årsdagen för bildandet av proteströrelsen Los indignados, eller 15-M.

– Vem röstade på marknaden?

– Vi betalar inte för krisen!

– De kallar det för demokrati, men det är det inte.

I helgen hördes dessa slagord som blivit något av ett signum för proteströrelsen som återigen tagit fart runt om i Spanien, uppger den spanska tidningen El País.

I ett åttital städer genomfördes gatuprotester mot statliga åtstramningar. Minst 100 000 deltog i helgens protester som lär fortsätta i veckan.

I morgon, den 15 maj, är det nämligen årsdagen för bildandet av rörelsen som främst utgörs av unga studenter. Rörelsen har växt fram i landet där hälften av alla unga saknar jobb och arbetslösheten är EU:s högsta, 25 procent.

Spanien har drabbats hårt av den finansiella krisen.  Landets ekonomi väntas krympa med 1,8 procent i år. Den senaste tiden har både Europeiska centralbanken och den spanska finansministern Luis de Guindos gjort uttalanden som kan tyda på att landet inom kort kan behöva ta ett krislån från EU.

Los indignados, eller 15-M som proteströrelsen också kallas, har varit en förebild för Occupy-rörelsen som startade i USA men har spridit sig till andra länder.