IF Metall vänder sig till USA:s president Barack Obama i ett försök att rädda Saab. I ett brev till presidenten ber fackets avdelning i Norra Älvsborg om hjälp att påverka GM.

Idén att vända sig till USA:s president föddes ut frustrationen som avdelningen känner över att inget händer med Saab.

– Trots att det finns spekulanter som är intresserade och vill återstarta produktionen händer ingenting och det är GM som sätter käppar i hjulet genom att inte släppa tekniklicenserna, säger Tonnie Andersson, som är avdelningens ordförande.

– Under krisen tog den amerikanska staten över 60 procent av ägandet i GM, och vi vänder oss därför till Obama som representant för GM, fortsätter han.

I brevet lovordar facket de insatser den amerikanska staten gjorde för att bibehålla och utveckla bilindustrin i landet, och konstaterar att man gärna sett liknande insatser från den svenska regeringen. Nu ber man om stöd för att kunna rädda Saab och jobben i Trollhättan.

”De ansträngningar som Ni har gjorde för några år sedan för att rädda General Motors var exceptionella. I den processen blev emellertid Saab svårt skadat. Sedan nästan fem månader är vi försatta i konkurs och tiden är på väg att rinna ut. Ett initiativ från Er, i riktning mot ledningen för General Motors, skulle kunna förändra bilden helt för oss.” skriver facket.

I brevet betonas också att det inte handlar om licenser för spetsteknik utan gamla välkända lösningar och att Saab aldrig kan bli en konkurrent till GM.

Tonnie Andersson hoppas nu att någon vid Obamas stab ska läsa brevet, om det nu inte blir Obama själv, och ta ett steg för att sätta press på GM.

– Jag vet inte om det går, men vi måste göra vad vi kan. Bollen har legat hos riksdag och regering utan att något hänt. Det här är samtidigt en känga åt dem. Vi visar att det faktiskt går att kontakta USA:s president. Sedan får vi se vad det leder till.