Häckens Waris Majeed i närkamp med HIF:s Ardian Gashi under söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Helsingborgs IF och BK Häcken på Olympia i Helsingborg.

Foto: Björn Lindgren

Fotbollsälskarna kan andas ut. Den varslade strejken inom elitfotbollen för herrar är avblåst sedan spelarfacket nått uppgörelse med Svensk Elitfotboll.

I förra veckan arbetade medlarna Christina Nygårdh och Anders Tiderman under stark press: Spelarföreningen Fotboll i Sverige, SFS, hade hotat med strejk, vilket skulle ha inneburit inställda matcher just när allsvenskan och superettan kommit igång på allvar.

Det nya kollektivavtalet är speciellt: Det reglerar inga löner. Dem gör varje spelare upp om individuellt.

– De stora frågorna i förhandlingarna har i stället gällt pensioner och försäkringar, säger Stefan Klevenvall, ombudsman vid Unionen med ansvar för avtal inom idrott och ideella föreningar.

Uppgörelsen innebär att fotbollsspelarna i fortsättningen får samma trygghetsvillkor som spelarna i ishockeyns elitserie redan har. De liknar privattjänstemännens villkor, som regleras i pensionsavtalet ITP.

Till avtalspensionen (ett komplement till den statliga pensionen) ska arbetsgivarna betala in en avgift som motsvarar 4,5 procent av den utbetalda lönen. Pensionerna förvaltas av Folksam, och spelarna får själva välja i vilka fonder pengarna ska sparas.

Vid sjukfrånvaro ska arbetsgivarna betala 90 procent av lönen i sjuklön de tre första månaderna. Sedan träder en försäkring in. Den ger ett komplement till den vanliga sjukpenningen från Försäkringskassan med tio procent av lönen.

Men den vanliga sjukpenningen betalas bara för inkomster upp till 27 500 kronor i månaden. På inkomster ovanför det taket får spelarna en ersättning som motsvarar 65 procent av lönen upp till 91 000 kronor i månaden. På lön mellan 91 000 och 136 500 är ersättningen vid sjukdom 32,5 procent, och högre löner än så medför ingen ersättning.

Ersättningen vid sjukfrånvaro är den samma vare sig frånvaron beror på sjukdom eller en skada i arbetet. Men parterna är överens om att utveckla en helt ny arbetsskadeförsäkring, som inom ett år ska komplettera sjukförmånerna så att idrottsmännen får 100 procent av lönen de 14 första dagarna om de skadar sig i jobbet.

– Unionen ser gärna att den nya försäkringen också omfattar hockeyspelarna, säger Stefan Klevenvall. Men det blir en förhandlingsfråga.

Det nya kollektivavtalet sluts mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen, en arbetsgivarorganisation för idrottens och föreningslivets arbetsgivare som står utanför Svenskt Näringsliv. Unionen sköter alltså trygghetsfrågorna för spelarna, medan Spelarföreningen har hand om specifika branschfrågor.

De nya pensions- och försäkringsvillkoren ska finnas med i alla kontrakt som klubbarna tecknar med spelare från och med nu. För redan slutna kontrakt har parterna enats om övergångsbestämmelser.