Alla LO-förbund har betonat att den nya LO-ledningen måste spegla ett enigt LO. Och nu öppnas dörren för att utöka LO-ledningen till fyra personer.

– Valberedningen har vägletts av att alla LO-förbund argumenterat för ett enigt LO. Tobias Baudin och Karl Petter Thorwaldsson är två bra personer som vi ska försöka dra nytta av, säger Hans Tilly, som är valberedningens ordförande.

Han säger också att det nu är möjligt att en LO-ledningen kommer att bestå av fyra personer. Samtidigt pekar han på att det är en stadgefråga och att han inte vill kommentera det närmare.

Pressmeddelandet som valberedningen skickat ut är svävande om hur många ytterligare som ska utses. Med samma upplägg som den senaste kongressperioden så är det bara en avtalssekreterare som nu fattas, men valberedningen låser sig inte till att det bara handlar om att föreslå ytterligare en person.

Kommunal fick backa på sin kandidat till ordförandeposten. I stället föreslås han, Tobias Baudin, som vice ordförande. Kommunals ordförande Annelie Nordström, som också sitter i valberedningen, säger:

– Det var tufft att acceptera att Tobias blir vice ordförande, men han kommer sitta i ledningen och hans idéer och tankar kommer få inflytande. Och det är ett utmärkt förslag. En enig valberedning står bakom två kompetenta personer.

Hon säger att det känns bra att valberedningen kommit överens om de här två kandidaterna. Risken hade annars varit en splittring och ett öppet slagsmål. Och det hade arbetsgivarna kunnat utnyttja.

Kommunal har motionerat till LO-kongressen om att ledningen ska bestå av fyra personer.

Det är IF Metalls kandidat, Karl-Petter Thorwaldsson, som föreslås till ordförandeposten. IF Metalls ordförande Anders Ferbe sitter i valberedningen och han är nöjd med lösningen:

– Det här är utmärkt. Båda behövs i ledningen.

Han tycker inte det handlar om att Kommunal fått backa utan det viktiga är att skapa ett bra lag och det håller valberedningen på med nu.

Anders Ferbe tycker att Karl Petter Thorwaldsson och Tobias Baudin tillsammans signalerar kraft, framtidstro, optimism och en vilja att göra något.

FAKTA

LO-kongressen äger rum den 25 till 28 den maj i Folkets hus i Stockholm.
Ny LO-ledning ska väljas. Wanja Lundby-Wedin och Ulla Lindqvist går i pension före nästa kongress. Lundby-Wedin i år och Lindqvist om två år.