När jag på Facebook uttryckte åsikten att George Harrison var en lika bra och personlig kompositör som Lennon-McCartney, då hände det som brukar hända. Protester! Istället utbröt det vanliga käbblet: Vem gjorde de bästa låtarna, John Lennon eller Paul McCartney? Fast vi har  blivit allt fler som hävdar att George Harrison var en nedtryckt Beatles-medlem som sällan fick visa vad han kunde. Efter Beatles blommade han upp som kompositör. Vilket framgår av det här albumet med demoinspelningar och tidiga tagningar av låtar som hamnade på hans soloplattor. Härligt att återhöra ”Run Of The Mill” – en akustisk folkpoplåt – och ”Awaiting On You All” – en lätt rockig gospel – utan allt ekooooo som Phil Spector gödslade med på albumet All Things Must Pass. I ”Woman, Don’t You Cry For Me” plockar Harrison folkbluesigt på akustisk gitarr. För en amatörgitarrist är  det extra kul att verkligen kunna höra hans udda gitarrackord och häftiga ackordbyten.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Early Takes Volume 1

Artist: George Harrison
Skivmärke: Universal

Tyvärr finns varken ”Early Takes” eller något annat soloalbum med George Harrison på Spotify. Däremot kan man på andra nätsidor, t ex iTunes, höra smakprov på låtarna. Klicka på ”View in iTunes” när du kommer in på sidan.

Några hela låtar från Early Takes finns däremot på YouTube. T ex nämnda ”Run Of The Mill”.
Även ”Awaiting On You All” finns på YouTube.
Albumet Early Takes innehåller dessutom en tolkning av Bob Dylans ”Mama You've Been On My Mind”. Även denna inspelning kan höras på YouTube.
På YouTube finns också en bildsatt inspelning där George Harrison sjunger en av sina mest kända låtar från Beatles-tiden, ”While My Guitar Gently Weeps”, till akustisk gitarr.
Live-inspelning där bl a George Harrison, Ringo Starr, Elton John, Phil Collins och Eric Clapton framför ”Here Comes The Sun”, också från Beatles-tiden. Se och hör på YouTube.
På YouTube kan man också se delar ur en TV-dokumentär där George Harrison lär ha spelat och sjungit offentligt för sista sången innan han avled år 2001. Ljudet är tyvärr lite dåligt men det vägs upp av charm och musikalitet.

Trailer för ”Living In The Material World”, den dokumentär som Martin Scorsese gjort om George Harrison (1943-2001).

hemsidan för George Harrison finns bl a diskografi och fler live-inspelningar.

.

Läs fler Veckans CD!