Auktionsfoto: Frank Franklin II / AP / Scanpix

Det har stått mycket om att en version av Munchs ”Skriket” sålts för 107 miljoner dollar, och det har diskuterats om det är världsrekord för en tavla.

Vad som däremot inte har framkommit är varför personen på bron vrålar.

Det beror på att hen just har fått reda på hur den snorrika auktionsfirman Sotheby’s hanterar sina anställda. Sen åtta månader pågår en konflikt där de specialkunniga konsthanterarna permitterats för att ersättas med outbildad tillfällighetspersonal. Facket (Teamsters) och konstvärlden är överens om att detta är en skymf mot deras yrkeskunskap, och det pågår hela tiden diverse protester.

Här är en petition där man kan skriva på och läsa mer.

Och här är en artikel med matnyttig bakgrund. Några av de permitterade berättar om sin yrkeskunskap och om sina konstpreferenser. Konflikten har även beskrivits i den svenska utgåvan av ITF:s nyhetsbrev.

Vad det handlar om är alltså att konstmarknaden blomstrar därför att det finns så mycket överskottskapital runtom i världen som måste placeras i nånting. Och ett av tillflödena till denna rikedom är att ordinarie, fackligt organiserade systematiskt ersätts med oerfaret folk på lösa timmar.