Farmaciförbundet och Unionen kan bli ett. En sammanslagning är på gång efter att både förbunden sagt ja till en utredning om hur de två kan bli ett.

I dag sa Unionen och Farmaciförbundet ja till varandra. På varsitt håll beslutade förbunden att gå vidare med planerna på en sammanslagning. Nu inleds en pilotstudie som ska titta på förutsättningar för ett sammangående och den ska utvecklas till konkret verksamhet redan nästa år.

Redan i dag har båda förbunden medlemmar som jobbar inom läkemedelsindustrin och i apoteksbranschen. Ett sammangående skulle förbättra den fackliga verksamheten på flera sätt, enligt förbunden som konstaterar att branschkunskapen kan bevaras samtidigt som ett stort fack har större styrka.

Farmaciförbundet har i dag runt 7 000 medlemmar medan Unionen som är TCO:s klart största förbund har 505 000 medlemmar.