Byggnads lägger ytterligare ett strejkvarsel för plåtslagare, vvs- och kylmontörer. Omkring 850 fler byggnadsarbetare kommer gå ut i strejk 22 maj.

Det är tredje gången facket varslar för dessa yrkesgrupper. Som skäl anger Byggnads att arbetsgivarna valt att inte förhandla eller finna konstruktiva lösningar på fackets krav om ytterligare arbetstidsförkortning och högre lön för lärlingar.

– Arbetsgivarsidan hindrar många hårt arbetande medlemmar att kunna förena yrkesliv med familjeliv. Det är ingen lyx att få mer tid att hämta och lämna sina barn – utan en självklarhet, säger Byggnads avtalssekreterare i ett pressmeddelande.

På det svarar Robert Jakobsson, förhandlingschef hos VVS-företagen:

– Det handlar inte om konstruktiva förhandlingar utan om att vi bara ska anta deras krav. Argumentationen är märklig, eftersom Byggnads inte kommit med någon förhandlingsframställan.

Byggnads skriver också att arbetsgivarna ägnar sig åt juridiskt trixande i stället för att förhandla. Dt handlar om att arbetsgivarna har anmält facket till Arbetsdomstolen med krav på att konflikten omedelbart ska stoppas, eftersom det är en olovlig stridsåtgärd enligt arbetsgivarna.

– Det är inget trixande. Vi har vänt oss till AD för att få veta om konflikten är lovlig eller inte, säger VVS-företagens Robert Jakobsson.
Ett av varslen har trätt i kraft och det är ungefär 800 plåtslagare och vvs- och kylmontörer ute i strejk. I nästa våg kommer ytterligare ungefär 800 att gå ut i strejk den 11 och den 16 maj. Och nu kommer alltså ett ytterligare varsel, som omfattar 850 anställda på vvs-företag och plåtslagerier.