Hotell- och restaurangfacket vill säga upp kollektivavtalet i förtid. Facket hävdar att motparten Visita, tidigare SHR, vägrar förhandla.

– Visita vägrar att ens påbörja förhandlingarna och föreslår istället att vi ska kalla till frivillig medling, säger Hotell- och Restaurangfackets ordförande Ella Niia.

– Det är ingen korrekt beskrivning. Vi vill förhandla, men med tanke att vi står så långt ifrån varandra tror vi att frivillig medling behövs, säger Pontus Sjöstrand, förhandlingschef på Visita.

Hotell- och restaurangfacket driver LO-samordningens krav på 960 kronor mer i månaden för den som jobbar heltid. Det kostar 4,7 procent enligt Visita. Motbudet till facket är 2,6 procent, en yrkesintroduktion för unga upp till 25 år med 75 procent av lägstalönen och frysta lägstalöner.

Facket kräver också att möjligheten att anställa för enstaka dag ska bort ur avtalet och att arbetsgivarna ge de anställda scheman i god tid.

– Dessutom är det lång rad andra krav som innebär ganska radikala förändringar av våra allmänna villkor. Det ger kostnadsökningar som är mer än dubbelt så höga som märket på 2,6 procent, förklarar Pontus Sjöstrand.

Visita vill ha ett rent löneavtal utan ändringar i de allmänna villkoren. ”Övriga villkor vill de inte ens prata om”, skriver Hotell- och restaurangfacket i ett pressmeddelande.

För att få fart på förhandlingarna vill facket att avtalet ska löpa på måndag, den 14 maj, i stället för den 31 maj.

– Vi träffade Hotell- och restaurangfacket i dag och gav beskedet att något annat datum än den 31 maj inte är aktuellt, uppger Pontus Sjöstrand.

Facket pekar på att 47 procent av de anställda i branschen är under 26 år. Den sänkta arbetsgivaravgiften innebär sänkta lönekostnader för dem med knappt 14 procent. Facket pekar också på att de 100 största företagen inom SHR redovisade 2,3 miljarder kronor i vinst 2010.

– Vi kan konstatera att vi står långt ifrån varandra. Men som parter på den svenska arbetsmarknaden har vi ett ansvar för att försöka komma överens. Vi är beredda att ta det ansvaret! Förhandlingar handlar om att ge och ta, om att argumentera för sin sak och hitta överenskommelser. Visita tycker sig uppenbarligen stå över allt det och kastar in handduken med en gång, säger Ella Niia.