Strejkvågor drar genom den tyska verkstadsindustrin. Bara i går lade mer än 45 000 metallanställda ner jobbet för att sätta press på arbetsgivarna i de pågående avtalsförhandlingarna.

Varningsstrejkerna i den tyska verkstadsindustrin har nu gått in på sin andra vecka. Strejkerna, som ofta bara gäller några timmar och kombineras med demonstrationer, är ett vanligt inslag i den tyska avtalsrörelsen. Olika företag tas ut olika dagar och förutom att strejkerna sätter press på arbetsgivarna så samlar de också fackets medlemmar och skapar tryck i lönestriderna.

Vid lunchtid i går hade mer än 325 000 metallanställda deltagit i IG Metalls varningsstrejker över landet och bara i delstaten Baden-Würtemberg har runt 20 000 anställda på 138 företag lagt ner jobbet i perioder i dag. Där inleds också avtalsrörelsen fjärde förhandlingsomgång i dag.

På fredag återupptas förhandlingarna även i Nordrhein-Westfalen som ofta brukar vara den delstat som sluter de första avtalen som sedan blir vägledande i de andra delstaterna. Där hotar facket nu att ta ut de anställda i en riktig strejk utan tidsgräns i juni om ingen lösning är på plats innan dess.

Facket kräver löneökningar på 6,5 procent på ett år. Hittills har arbetsgivarna erbjudit 3 procent på 14 månader. Förhandlingarna gäller runt 3,5 miljoner anställda i den tyska metall- och elektronikindustrin.