Foto: Henrik Montgomery

Vi behöver mer arbetstidsförkortning, säger vvs-montören Dag Ljungwe.

 

I dag på morgonen hade Byggettan sitt första informationsmöte för de strejkande. Det är en och halv vecka efter konflikten börjat. Runt 100 personer kom på information och för att fylla i sina konfliktkort.

– Det är ingen höjdare att strejka. Det hade varit skönare att gå till jobbet. Vi har ett av de hårdaste jobben samtidigt som  vi har lite arbetstidsförkortning. Vi behöver mer arbetstidsförkortning, säger Dag Ljungwe, som är vvs-montör och som har sitt arbete i ett kontorshus på Östermalm.

– Nu är det ju sköna dagar också, men det blir dyrt om det blir långvarigt, tillägger han.

Arbetet träffade Ola Holmström på ombygganden av Centralstationen på konfliktens första dag.

– Jag säger som då. Jag stödjer strejken.

Han berättar att han mest varit hemma under strejken hittills och försökt ha koll på vad som händer och hålla kontakt med sina arbetskamrater.

Många är kritiska till att det dröjt så länge innan det första informationsmötet ordnats. Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson och Byggettans ordförande Christian Bengtzelius, som hållit i mötet, ger kritikerna rätt. Till sitt försvar säger de att de inte trodde att strejken skulle bli så långvarig.

Ola Holmström håller med om kritiken och han säger:

– Trots allt är det bättre sent än aldrig och informationen var mycket bra.

En ung kille visar upp ett brev som han fotograferat med sin telefon. Det handlar om att hans företag ska flytta dem som inte är medlemmar i facket till andra företag.

– Skitdåligt, de försöker komma undan från strejkens verkningar, säger killen, som inte har fast anställning på sitt jobb och därför inte vill uppge sitt namn.

Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson vill inte närmare kommentera brevet. Han säger dock att Byggnads traditionellt brukar trappa upp en konflikt mot arbetsgivare som försöker manipulera en strejk.

Utanför möteslokalen sitter en gulklädd byggnadsarbetare. Han strejkar inte, men har hört att vvs-montörerna på hans jobb ska gå ut i strejk på fredag. Nu vill han gå med i Byggnads.

– Det är punchigt med strejk under ekonomisk synvinkel, men det som gör det bättre för oss är bra. Det är ju inte bra att bygget halkar efter heller.

Efter mötet stämplar de strejkande sina konfliktkort. Ut från konflikrummet kommer Ragnar Långström. Han jazzar fram och höjer svängande en knuten näve.

– Jag är i konflikt, men jag är ju konflikträdd, säger han, ler och slår sig ner bland sina arbetskamrater på Hurres.

Han är kylmontör och han har aldrig varit med om en så lång konflikt.

– Det är inte roligt för någon att strejka. Man måste göra något för att få till ett avslut.

Sedan den 25 april strejkar drygt 800 plåtslagare, vvs- och kylmontörer. Byggnads krav är sju timmars ytterligare arbetstidsförkortning per år, vilket skulle ge en sammanlagd arbetstidsförkortning på 40 timmar. Och högre lön för lärlingar som går på tidlön.

Byggnads har dessutom varslat om en utvidgning. Den 11 maj och den 16 maj går ytterligare 800 byggnadsarbetare ut i strejk.

Sveriges Byggindustrier hävdar att 25 000 byggnadarbetare, underentreprenörer och tjänstemän kommer att indirekt beröras av strejken och de nya varslen. Det är nästan en fjärdedel av alla byggarbetsplatser som kommer påverkas, anser arbetsgivarna.