430 arbetare vid byggmaterialtillverkaren Granit i Vitryssland har sagt upp sig för att jobba i Ryssland. Men företaget vill inte släppa dem.

Det är andra tongångar än när närmare 300 av de anställda i december 2011 gick ut ur det officiella, statskontrollerade facket och bildade en självständig fackförening. Då sa företaget att de anställda fick sluta direkt om de ville, eftersom det skulle bli lätt att hitta ny arbetskraft. Nu håller arbetsgivaren hårt på att alla ska arbeta under hela sin uppsägningstid, och har i många fall inte velat skriva på ansökningarna om uppsägning, enligt de oberoende vitryska fackföreningarnas centralorganisation BKDP.

Missnöjet med lönerna, 200–400 dollar i månaden, är utbrett vid Granit, och var ett skäl till att den oberoende fackföreningen bildades.

Företaget har motarbetat fackföreningen från första stund. Initiativtagaren Oleg Stachaevitj har sparkats och fråntagits sitt körkort (han arbetade som chaufför). I dagarna har även fackföreningens vice ordförande Nikolaj Karyshav sparkats.

– Ännu efter ett halvår har vi inte lyckats få fackföreningen registrerad, vilket är ett krav för att den ska erkännas, säger Sergej Antusevitj, vice ordförande för BKDP.

Enligt Sergej Antusevitj skulle arbetarna vid Granit aldrig ha sagt upp sig om de inte hade goda möjligheter till arbete i Ryssland. Även om president Lukashenko förnekar det börjar utvandringen av arbetskraft bli ett problem för Vitryssland. Sergej Antusevitj nämner flera arbetsplatser där en stor del av de anställda sagt upp sig för jobb i grannlandet, bland dem vattenkraftverket i Novolukoml.

BKDP är centralorganisation för de fyra oberoende fackföreningar som finns i Vitryssland. Den i särklass största av dessa är gruvarbetarnas fackförening i staden Soligorsk.