Foto: Lars Johansson/Barometern

Annika Kask vid skärmaskinen. Ett större skärbord var allt som behövdes. Skinkan får plats och personalen slipper konstiga arbetsställningar.

 

Jobbet i charken leder till värk förr eller senare. Annika Kask och hennes kollegor på Ica Maxi i Kalmar såg lösningen på problemet.

Med ett nytt bord till skärmaskinen skulle de slippa felaktiga arbetsställningar. När Annika Kask inte lyckades övertyga tillverkaren tog hon saken i egna händer.

För snart ett år sedan var saken klar.

– Det betyder att jag fortfarande kan jobba och slipper gå i sjukpension, säger hon.

Hon jobbar 85 procent. På lediga dagar demonstrerar hon skärmaskinen för andra som jobbar i butik. I förra veckan var det premiär i Karlskrona och Karlshamn.

– Jag vill hjälpa andra att slippa värk.

Annika Kask har jobbat bakom charkdisken i 35 år. Efter 25 år kom värken. För tio år sedan opererade hon axeln för första gången. Hon hade värk i nacke, axlar, armbågar, händer och fingrar. Hon sov dåligt och levde med zonsalva och värktabletter.

Nu slipper hon det.

– Jag har slutat med både värk­tab­letter och salva. Värken är borta, berättar hon.

Livet har blivit bättre – och roligare. Stämningen på jobbet är gladare. Värk är inget samtalsämne längre. Det tjänar alla på.

– En glad expedit är en säljande expedit.

13 personer jobbar i charken. Annika Kask är avdelningsansvarig. Hon älskar sitt jobb.

När hennes tjat om skärmaskinen inte gav någon utdelning kom hennes man med ett tips. Hon tog själv kontakt med Kalmar rostfria, en mekanisk verkstad. De fixade ett längre skärbord. Det krävde några prototyper och anpassningar. Personalen i charken testade och kom med förbättringar.

De anställda i charken sätter en ära i att skära korvar och skinkor i så tunna eller tjocka skivor som kunderna vill ha. Det kräver en skärmaskin som går att ställa in. Problemet var bara att skärbordet var för kort för en skinka. Personalen fick pressa skinkan mot klingan med handkraft. Det krävde mer eller mindre konstiga arbetsställningar med axeln mot örat.

Ett längre skärbord var allt som krävdes för att bli av med problemet.

Annika Kask drev igenom sin idé och blev egen företagare på kuppen. Hon har fått stöd av Almi. I och med det har hon fått starta en enskild firma. Skärbordets design är hennes.

– Jag kommer inte att bli rik på det här, men jag kan hjälpa andra att slippa värk.

Fakta

Almi företagspartner

Almi företagspartner AB ägs av staten och har 16 regionala dotterbolag. Almi riktar sig till den som har en bra idé men inte vet hur den kan utvecklas till ett bärande företag. Verksamheten omfattar lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser.