Philemon Arthur & The Dung har gjort come back. Noga räknat 41 år sen sist! Klicka fram till låten ”Hejsan Svejsan” på Hedningarnas nya album. Jovisst kan man höra Philemon Arthurs karaktäriska röst och The Dung är med och spelar. Inspelningen gjordes på samma sätt som när den hemlighetsfulla skånska duon spelade in sitt debutalbum. Inspelningsutrustning sändes ner till Skåne: då en rullbandspelare, idag en digital Zoom H2. ”Hejsan Svejsan”-inspelningen skedde dessutom i samma rum som debutinspelningarna 1971. Och sen skickades inspelningen upp till teknikern  Dag Lundquist som mixade ihop med Hedningarna. Förresten så låter Hedningarna numera – trots att instrumenten är traditionella (fiol) eller historiska fast nygjorda (som basmoraharpa och moraoud) – mer rock än folkmusik. Hedningarna har blivit grenar på samma musikträd som Träd, Gräs & Stenar, Dag Vag och – inte minst – Philemon Arthur & The Dung.

Bengt Eriksson

Veckans CD

&

Artist: Hedningarna
Skivmärke: Border Music

Hedningarnas nya album med den smått märkliga titeln & finns på Spotify.
Lyssna på Hedningarnas samlingsalbum 1989-2003, också på Spotify.

Musikens historia del I och II är en utökad version av debut-LP:n med Philemon Arthur & The Dung. Här finns bl a duons mesta kända låt, ”In kommer Gösta”. Fast min favorit är ”Låt den hänga ute”, som var signaturmelodi till ett programinslag med demoinspelningar på Radio Malmöhus. Även detta album kan höras på Spotify.

Live-inspelning med Hedningarna från en festival i Minsk 2011, se och hör på YouTube.
Filmad sekvens från en tidigare skivinspelning med Hedningarna, se och hör på skivbolaget Silences hemsida.

Länk till en hemlig intervju från 80-talet med Philemon Arthur & The Dung.

Kolla in alla Veckans CD!