Byggnads utökar sin konflikt med VVS-företagen och plåtslagerierna. Ytterligare 800 byggnadsarbetare tas ut i strejk. De nya stridsåtgärderna träder i kraft den 11 maj och den 16 maj.

Byggnads säger att skälet till det utökade varslet är att arbetsgivarna inte bemödat sig om att finna lösningar eller för konstruktiva förhandlingar

– Det är mycket förvånande att arbetsgivarsidan hindrar många hårt arbetande medlemmar att kunna förena yrkesliv med familjeliv. Det är oerhört väsentligt att våra medlemmar får en arbetstidsförkortning för att dels kunna fortsätta arbeta fram till pension och även kunna ta ett modernt ansvar för hemmet, säger Byggnads avtalssekreterarera Torbjrön Johansson i ett pressmeddelande.

– Det är tråkigt med utökade stridsåtgärder – särskilt med tanke på skälen. Från början varslade Byggnads på beordringsrätten och nu handlar konflikten om arbetstidsförkortning och högre lön för lärlingar, säger Henrik Boman, chefsjurist hos arbetsgivarna i PLR.

Hos VVS-företagen har förhandlingschefen Robert Jakobsson en liknande kommentar.

– Jag förstår det inte – att Byggnads går så hårt fram i de här frågorna.

Strejken började förra onsdagen. Då gick runt 1 500 vvs-montörer, kylmontörer och plåtslagare på 14 företag ut i strejk. Hittills har inga kontakter tagits mellan fack och arbnetsgivare.

Mats Åkerlind hos Sveriges Byggindustrier säger att strejken stör produktionen i stor utsträckning och att vissa byggprojekt nästan stoppats helt.