Foto: Leif R Jansson

Turismen är en blågul paradgren. Branschen växer år efter år, oavsett konjunktur. Utländska besökare ger Sverige större intäkter än hela järn- och stålexporten. Den största turistmagneten, Stockholm, skulle inte klara sig utan de utrikes födda.

Tre av fyra hotellstädare i Stockholms län är födda utomlands. De håller i gång Sveriges största turistmål. Länet har 20 procent av alla övernattningar i Sverige.

Scandic Norra Bantorget med 327 rum mitt i Stockholm överträffar statistiken. Här är 19 av 20 födda utomlands.

Chefen kommer från Brasilien.

– Ibland blir det kulturkrockar och konflikter, men vi skrattar mycket också. Det är mer positivt än negativt, säger Angela André.

Hon utbildade sig till lärare i Brasilien och var på väg till England när hon träffade en svensk man. Hon hamnade i Sverige och började städa på hotell. Så småningom erbjöds hon olika kurser och jobbade sig upp tills finanskrisen kom emellan. Hon blev arbetslös i december 2008.

Efter ett år fick hon nytt jobb. Nu är hon husfru på hotellet och basar över 13 fast anställda på heltid och sju timanställda. Dessutom hyr hotellet in ytterligare tre eller fyra städare vid toppar, men hotellchefen AnnSofie Lanner tror inte att Scandic tänker göra som andra hotell och kedjor och lägga ut hela städningen på entreprenad.

– Jag tror att städningen blir kvar i egen regi. Det är ett värde att ha egen personal som identifierar sig med ­företaget. Personalen är vårt ansikte utåt i mötet med gästerna, resonerar hon.

Det verkar också vara så som städarna ser på sig själva. De är stolta över sitt jobb. I första hand jobbar de på hotellet, i andra hand på housekeeping, det vill säga avdelningen som håller rent och snyggt. Arbetskamraterna finns på alla avdelningar. ”Hela hotellet tillsammans”, som någon uttrycker det.

– Många har varit här i några år. Vi känner varandra. Receptionen står oss närmast i och med att de levererar rum till oss.

Nästan hela städpersonalen är med i Hotell- och restaurangfacket. De har precis startat en fackklubb.

Moshdagh Ahmadi, som kom till Töreboda från Afghanistan för sex år sedan, är ordförande. Efter ett år på Konsum i Töreboda flyttade han till Stockholm. Han läste svenska för invandrare och gick en städkurs i en månad.

På den vägen hamnade han på Scandic.

– Jag blev glad när jag fick jobb och lön och kunde klara mig själv.

Voula Spyrakou, som kom från Grekland för sex år sedan, är sekreterare. Hon gick med i facket så sent som några månader sedan ”för att så många här är med”. En fackklubb behövs om det blir problem.

Hon träffade en grekisk man som bor i Sverige, gifte sig och flyttade till honom. Efter utbildning till truckförare och jobb på tryckeri återvände hon till sin gamla bransch. Hon har jobbat 23 år med allt möjligt i hotell- och restaurangbranschen i Grekland och Sverige. På Scandic har hon både städat och ryckt in som husfruassistent.

– Det finns möjligheter att gå vidare, både inom Scandic och utanför. Om tio år kanske jag har utvecklat mig och gått vidare i branschen, kanske till ett jobb inom restaurang, säger hon.

Arbetsdagen börjar med tio minuters gemensam morgongymnastik. Alla är medvetna om risken för värk och arbetsskador. De anställda får en friskvårdspeng på 1 500 kronor om året och subventionerad massage varannan vecka. Dessutom tävlar de olika Scandichotellen med varandra i motion.

Fakta

Scandic

Scandickoncernen äger drygt 150 hotell och sysselsätter 6 900 årsarbetare i tio länder i Europa. Halva verksamheten finns i Sverige. Scandic Hotels omsatte runt 6,7 miljarder kronor 2010. Resultatet blev 550 miljoner före skatt, räntor och avskrivningar.

Hotell och restaurang

• Drygt 130 000 jobbar i hotell- och restaurangbran­schen, enligt SCB:s siffror för sista kvartalet 2011. En stor del är födda utomlands – 44 procent av hotellstä­dar­na och 27 procent av köks- och restaurangbiträ­dena, enligt SCB:s senaste statistik som avser 2010.

• Hotell- och restaurangfacket kartlägger hur många fackligt aktiva som kan ryck­a in som tolkar vid behov. För­bundet siktar också på att trycka upp broschyrer på flera språk än spanska, arabiska och engelska, i första hand thailändska som talas av många hotellstädare.

• Medellönen i förbundet är 20 413 kronor. Lägsta lön är 14 000 kronor för en 18-åring och 18 216 kronor för den som har fyllt 20 år.

• 38 procent av medlemmar­na jobbar på någon av mini­milönerna i avtalet. Sanno­likt är andelen ännu högre bland de utrikes födda.