I ett av sina första blogginlägg sedan Kent Persson blivit vald som moderaternas nya partisekreterare sågar han den socialdemokratiska skuggbudgeten som presenterades i veckan.

Perssons huvudinvändning är knappast förvånande. Han ser höjda skatter som en följd av Socialdemokraternas förlag, främst förslaget att ta bort sänkningen av krogmomsen.

Socialdemokraterna vill genom sina förslag höja skatten med 16 miljarder kronor, är Kent Perssons slutsats, och tillägger han:

”Beräkningar visar att den socialdemokratiska ungdomsskatten hotar 14 000 jobb.”

Nu är det oklart vilka beräkningar som skulle visa att 14 000 jobben skulle ha skapats genom den sänkta momsen.

Klart är att han varken kan hänvisa till Riksrevisionens översyn eller till den granskning som regeringens eget Finanspolitiska råd har gjort.

Han kan inte ens hänvisa till sin egen partiledare Fredrik Reinfeldt som nyligen i en intervju själv ifrågasatte om den sänkta krogmomsen verkligen är så bra för att skapa nya jobb.

Men även om denna på måfå tagna siffra på 14 000 jobb skulle ha varit sann så innebär det i sig att projektet varit misslyckas.

14 000 nya jobb för 16 miljarder kronor innebär nämligen att varje nytt jobb kostat hela 1 140 000 kronor.

Investerat med förnuft, till exempel i den offentliga sektorn, skulle motsvara summa kunna skapa betydligt fler jobb än 14 000.

Då skulle vi också kunna få bättre äldrevård, mindre barngrupper på dagis eller nattöppna förskolor så att fler föräldrar kan jobba.

Då skulle man också få pengar över till de 2 miljarder kronor som Socialdemokraterna vill lägga på de ungas utbildning.