SAMHÄLLSGEOGRAFI. KONST. Lite nonchalant, men samtidigt självmedvetet på det där sättet som bara en tonåring kan, lutar sig Cajsa von Zeipels (född 1983) skulptur mot en av pelarna vid ingången till det nyöppnade köpcentret Mood. Med sina höga skor, minimala shorts och med sin skinnjacka har hon få vänner bland alla de statyer som befolkar våra parker och torg.

Samtidigt är ”Pretty Vacant” som hon heter ingen klassisk karyatid som ska vara ett vackert stöd för byggnaden. Istället tar hon utan att tveka plats i en miljö som om hon vore verklig troligen inte skulle känna sig lika välkommen i. En väktare eller civilspanare vill i så fall garanterat hålla den här tonårstjejen under ordentlig uppsikt om de inte istället direkt avvisat henne.

Muzaken som fyller gångarna i den citychica gallerian skulle nog heller inte falla ”Pretty Vacant” i smaken. Påtagligt påträngande vill den få besökarna eller rättare sagt kunderna att hela tiden befinna sig i rörelse. Därför blir placeringen av von Zeipels skulptur en påminnelse om vem som egentligen har rätt att hänga eller om man så vill vistas i det alltmer kommersialiserade offentliga rummet.

Thomas Olsson

Läs fler artiklar
om Samhällsgeografi!

Veckans skultur

Pretty Vacant

Konstnär: Cajsa von Zeipel
Plats:
Gallerian Mood, Stockholm

.

Läs fler artiklar
om Samhällsgeografi!