Facklige företrädaren Ola Holmström och vvs-montörerna Björn Ernekrans, Tomas Eriksson och Tommy Sjöberg som arbetar vid ombyggnaden av centralstationen i Stockholm gick ut i strejk i morse. 1200 vvs:are och plåtslagare inledde på onsdagsmorgonen en strejk sedan Byggnads sagt nej till medlarnas bud.

Foto: Anders Wiklund

Facklige företrädaren Ola Holmström och vvs-montörerna Tommy Sjöberg, Björn Ernekrans och Tomas Eriksson som arbetar vid ombyggnaden av centralstationen i Stockholm gick ut i strejk i morse. 1500 vvs:are och plåtslagare inledde på onsdagsmorgonen en strejk sedan Byggnads sagt nej till medlarnas bud.

 

Sedan i morse strejkar bortåt 1 500 vvs-montörer och plåtslagare för arbetstidsförkortning och för högre lärlingslöner. I Stockholm är det framför allt vvs-montörer som gått ut i konflikt. Arbetet har pratat med några av dem.

I en av byggbodarna vid Centralstationen i Stockholm sitter fyra strejkande vvs-montörer. De har just varit på Byggettans kontor i Solna och anmält sig och fått information om strejken och om strejkersättningen.

Alla fyra jobbar åt vvs-företaget YIT. Tre av dem jobbar med renoveringen av stationen medan den fjärde Ola Holmström, ledamot i medbestämmandekommittén, arbetar på flera andra arbetsplatser.

– Det är tråkigt att det gått så långt att striden blev av. Men det är klart att vi ställer upp, säger den fackliga företrädaren.

För de andra är det hela lite mer diffust och de är inte helt entusiastiska.

– Jag vet inte riktigt. Vi har pratat en del om det och det är väl i grunden bra, säger Tomas Eriksson, som är vvs-montörernas lagbas.

Björn Ernekrans är inte lika förstående. Han säger:

–Egentligen vill jag inte uttala mig. Jag är nog lite negativ till strejken.

Han säger att han arbetat som vvs-montör i 36 år utan att strejka. Och han tycker väl att det funnits bättre skäl att gå strejk för, men Björn Ernekrans är solidarisk även om motivationen inte riktigt är på topp.

– Ja, beskeden vi fått är väl inte helt klockrena, säger lagbasen Tomas Eriksson.

Tommy Sjöberg har jobbat längre än Björn Ernekrans som vvs-montör. Nu säger han bara att han håller med Björn Ernekrans helt och hållet.

Renoveringen av Centralstationen är ett stort jobb. På arbetsplatsen finns bara tre vvs-are och de tror inte att deras strejk kommer att påverka de andra byggnadsarbetarna eller bromsa renoveringen.

De strejkande är villrådiga inför vad det innebär att strejka och vad de ska göra. Tomas Eriksson ska inte göra något. Björn Ernekrans ska sätta på sommardäcken medan Tommy Sjöberg hoppas på att få vila.

När de på morgonen besökte fackexpeditionen i Solna fick de veta att strejkersättningen är 860 kronor per dag under de första fem arbetsdagarna och därefter stiger den till 950 kronor per dag.

– Ingen av oss har ju för mycket pengar. Blir det långvarigt så blir det tufft, säger Tomas Eriksson.