20.000 privatanställda personliga assistenter får löneökningar på 644 kronor per månad retroaktivt från den 1 mars. Sent i eftermiddag gjorde Kommunal och Almega Vårdföretagarna upp om ett nytt avtal som gäller i 15 månader.

Därmed är konflikten över. Det blir inte heller någon sympatistrejk på flygbussarna i morgon.

Kommunal ville ha månadslön och en månads uppsägningstid. Nu möts parterna någonstans på halva vägen. Avtalet innebär att assistenterna får 14 dagars uppsägningstid och garanterad sysselsättningsgrad.  Uppsägningstiden är ömsesidig.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund säger i ett pressmeddelande att avtalet ger bättre grundtrygghet. Assistenterna får möjlighet att planera livet och privatekonomin.

– Det är bra att vi har fått igenom anställningstrygghet för personliga assistenter. Med det nya avtalet vet man vad grundlönen kommer att bli varje månad i upp till sex månader framåt. Något som inte varit fallet hittills, konstaterar hon.

Almega Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund är lättad över att det inte blir någon konflikt som går ut över en utsatt grupp, personer med behov av personlig assistans.

– Genom att införa uppsägningstid och garantera sysselsättningsgrad har vi kunnat enas om ett kollektivavtal som följer de anställningsformer som många företag i dag redan använder sig av. Avtalet bidrar till att höja statusen för hela branschen, säger hon i ett pressmeddelande.

Löneökningen på 644 kronor i månaden innebär att medellönen höjs från 19.500 till 21.150 kronor i månaden. Det blir 3,3 procent under hela avtalsperioden på 15 månader eller 2,6 procent på ett år.

Lägstalönerna höjs med samma belopp, 644 kronor. Det motsvarar 4,1 procent.

– Det är viktigt för oss att få upp de lägsta lönerna. Därför är jag nöjd med att även lägstalönerna ökar med 644 kronor, säger Lenita Granlund.

Uppgörelsen innebär också att Kommunal och Vårdföretagarna tillsammans ska verka för att staten ändrar reglerna för assistansersättningen så att kostnaderna för uppsägningslöner täcks.