Löneupproret bland sjuksköterskestudenter har försenat rekryteringen av sommarvikarier på flera stora sjukhus. På vissa håll är läget akut, men sjukhusen vägrar att öppna plånboken. Blivande sjuksköterskan Hanna Nybeson lyckades dock höja sin lön rejält.

24 000 kronor i sommarlön. Minst.

Det krävde nyligen sjuksköterskestudenter i ett upprop som snabbt spred sig vid landets lärosäten. Nu börjar effekterna att synas. Rekryteringen av sommarvikarier går betydligt trögare än normalt, uppger sjukhusen.

– Vi har klart färre sökande i år. Jag har jobbat på sjukhuset sedan 1976 och jag har aldrig varit med om något liknande faktiskt. För närvarande saknar vi runt 120 sjuksköterskor till sommaren, säger Anita Andersson, chef för avdelningen för kompetensförsörjning vid Skånes universitetssjukhus.

Hanna Nybeson, som läser sin sista termin på Röda Korsets Högskola i Stockholm, stöder uppropet. Själv har hon tackat nej till åtta sommarjobb.

– Jag tycker det är en jättebra grej.

Även vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå ser man en effekt.

– Även om vi inte har färre sökande än normalt, så har uppropet fördröjt rekryteringsprocessen. Normalt brukar vi vara klara runt påsk, men det är vi inte i år, säger sjukhusets personalchef, Christina Elmros. 300 sjuksköterskor saknas.

På Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge ser det än värre ut. Enligt Vårdförbundet saknar sjukhuset 300 sjuksköterskevikarier till sommaren. Chefläkare Ann-Britt Bolin tror inte att siffran är fullt så hög, men håller med om att ett ”betydande antal” saknas fortfarande.

– Det har varit mer fokus på lönerna i år, på grund av uppropet. Dessutom finns färre nyutexaminerade sjuksköterskor i Stockholm i år, jämfört med tidigare år, säger hon.

Storsjukhusen vägrar dock envist att öppna plånboken. TT har ringt runt till samtliga universitetssjukhus utom Örebro och inget tänker tillmötesgå studenternas krav.

Tommy Skau, vårddirektör på Universitetssjukhuset i Linköping, beskriver lönekraven som ”orimliga”.

– Vi kan ju inte ge mer till vikarier än till den fasta personalen som har mer erfarenhet, det går bara inte.

Hanna Nybeson tycker inte det är konstigt att sjukhusen har problem. Själv ska hon jobba på en medicinsk avdelning på Norrtälje sjukhus i sommar. Där får hon till och med bättre betalt än kampanjen kräver — 24 800 kronor i månaden.

– Man får vad man betalar för.