På söndag kan ett nytt bevakningsavtal vara på plats, om parterna svarar ja till medlarbudet de fått i dag. Om inte, utökar Transport konflikten ytterligare med en väktarstrejk på valborgsmässoafton.

I dag har Transport och Almega Säkerhetsföretagen fått ett medlarbud att ta ställning till.

– Vi ska analysera detta nu och lämna svar på söndag klockan 16, säger Lars Lindgren, Transports ordförande.

Så sent som i går höjde facket trycket i förhandlingarna ytterligare med ännu ett varsel. På valborgsmässoafton strejkar väktarna i Stockholms tunnelbana och på centrala platser i Göteborg och Malmö.

– Vi ville sätta tryck i förhandlingarna. Vi vill inte dra det här i långbänk, och att det kanske inte är så populärt att varsla under pågående medling är inget vi bryr oss om, säger Lars Lindgren.

Det nya varslet består av två steg där det första träder i kraft på valborgsmässoafton. Mellan klockan 20:00 och midnatt strejkar då väktarna i Stockholms tunnelbana, i affärscentret Nordstan i Göteborg och vid Citytunneln i Malmö.

Nästa steg inträffar den 2 maj då allt bevakningsarbete på Skavsta flygplats läggs ner mellan klockan 12:00 och 16:00.

Men redan på tisdag träder Transports första varsel i kraft med nya konfliktåtgärder varje dag och med final på fredagen då personalen i säkerhetskontrollerna på ett antal flygplatser tas ut i strejk. Om parterna inte har lyckats enas innan dess.

– Jag har ännu inte sett vad medlarbudet innehåller, men ska titta på det nu, säger Lars Lindgren.

Även Byggnads och Seko har varslat om strejker som inleds nästa vecka om de inte har tecknat avtal innan dess. Även i dessa konflikter pågår medling för fullt, även om parterna ännu inte fått några medlarbud.

Byggnads har träffat sin stora förhandlingsdelegation under fredagen och den kommer även att vara samlad i början av nästa vecka då facket åter ska träffa medlare och motparter.

För Sekos del fortsätter också medlingen i början av nästa vecka, då även ett medlarbud väntas i telekomkonflikten. Dagens möte med medlarna har inte fått parterna att komma närmare en lösning, enligt facket.

Både Sekos och Byggnads strejkvarsel träder i kraft på onsdag om de inte har tecknat avtal innan dess.