Diskrimineringsombudsmannen stämmer skogsbolaget Holmen. Det är två unga kvinnor som på sitt sommarjobb utsatts för upprepade sextrakasserier och kränkningar av sin arbetsledare.

– Trakasserier på grund av kön och sexuella trakasserier är en form av könsdiskriminering och är förbjudet enligt lag. Det är högst allvarligt att två unga kvinnor som står i  särskild beroendeställning till sin arbetsledare, utsätts för denna typ av kränkning, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

DO stämmer Holmen till Arbetsdomstolen och begär ersättning på 100 000 kronor till var och en av de två kvinnorna.

Det handlar om två kvinnor på 17 och 18 år. Förra sommaren hade de sommarjobb på en skogsplantering, skriver tidningen Dagens Juridik.

De unga kvinnorna har berättar att de att ofta fick höra saker som ”har du mens” eller ”strippar du” när de  tog av sig kläderna på grund av värmen. När det försökt säga emot sin arbetsledare svarade han ”bjäbb, bjäbb” och gick därifrån. De har även fått sämre arbetsuppgifter än andra.

De två kvinnorna vände sig i höstas till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Myndighetens utredning ledde till att den nu åtalar Holmen.

Företaget har gjort en egen utredning och kommit fram till att kvinnornas berättelse stämmer. Arbetsledaren har fått en varning och han har inte längre någon arbetsledande ställning.

FAKTA: Könsdiskriminering

Tolv procent av kvinnorna och fem procent av männen utsätts för trakasserier på grund av kön från chefer eller arbetskamrater. Värst utsatta är kvinnor i åldern 16-19 år. Det visar en undersökning som SCB och Arbetsmiljöverket gjorde 2009.