Kommunal sade nej till medlarnas bud i konflikten för personliga assistenter anställda vid tre privata vårdbolag med 15 300 anställda. Därmed utlöstes den varslade nyanställningsblockaden.

Däremot sade arbetsgivarsidan Vårdföretagarna ja till medlarbudet som skulle ge 2,6 procent.

Enligt Kommunal var nivån i medlarbudet för låg då det handlar om procentpåslag i en låglönegrupp. Dessutom fanns ingenting med i medlarbudet angående kraven på månadslön i stället för timlön eller frågan om uppsägningstid.

Vårdföretagarna anser att Kommunals krav är orimliga i en hårt drabbad bransch.

– Vi anser att det är djupt oansvarigt. Det kommer oundvikligen att drabba dem som är i behov av assistans, säger förhandlingschefen Maria Gruntman.

Enligt Vårdföretagarna kommer blockaden att drabba funktionshindrade med stora hjälpbehov då blockaden, som gäller både tillsvidare- och visstidsanställningar, betyder att arbetsgivaren inte kan sätta in vikarier vid sjukdom och att det kommer att få konsekvenser redan första dagen.

– Det är fel. Arbetsgivaren har haft tid på sig att förbereda sig inför konflikten. Problemen vid sjukdom går att lösa med övertid och mertid bland de redan anställda, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.

Personliga assistenter tjänar i snitt 19 500 kronor medan lägsta lönerna ligger på 15 300 kronor. Kommunal har krävt 960 kronor i månaden, vilket motsvarar 5:58 kronor i timmen. Förbundet kräver också månadslön, vilket kommunalt anställda personliga assistenter har. Vid de tre privata vårdbolagen Frösunda, Humana Assistans och Olivia dominerar timlön och visstidsanställningar.

Kommunalt anställda assistenter har även uppsägningstid på en månad.

– Men i de här bolagen får de personliga assistenterna lämna jobbet omedelbart om en brukare vill det. Det finns bara en uppsägningsregel när någon avlider eller vårdas på sjukhus, säger Lenita Granlund.