Tonläget höjs i löneförhandlingarna i den tyska metall- och elektronikbranschen. Om arbetsgivarna inte lättar på plånboken hotar facket med varningsstrejker.

Löneförhandlingarna för de runt 3,5 miljoner anställda i den tyska metall- och elektronikbranschen inleddes i början av mars och i går inleddes den tredje förhandlingsrundan i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Facket kräver löneökningar på 6,5 procent på ett år. Inför gårdagens förhandlingar hade arbetsgivarna lovat att komma med ett anständigt erbjudande, men deras förslag imponerade inte på facket.

– Deras erbjudande om löneökningar är absolut otillräckligt. De anställda har förtjänat mer än tre procent på 14 månader, säger Oliver Burkhard, ordförande för IG Metall i Nordrhein-Westfalen i en kommentar på förbundets hemsida.

Det tyska facket säger därmed bestämt nej till de löneökningar som gäller inom den svenska industrin enligt avtalet som slöts före årsskiftet. Facket hänvisar bland annat till att produktiviteten ökat kraftigt i den tyska industrin förra året.

IG Metall kräver också att lärlingar ska garanteras anställning efter lärlingsperioden, och mer medbestämmande för facket och de anställda vid inhyrning av arbetskraft. Men inte heller på de punkterna räckte arbetsgivarnas förslag till.

Arbetsgivarna satte datumet för nästa förhandlingsomgång först den 11 maj, vilket förvånar facket eftersom fredsplikten då löpt ut. Oliver Burkhard säger att arbetsgivarna inte ska bli förvånade om facket framöver höjer tempot i förhandlingarna med varningsstrejker, vilket är tidsbegränsade strejker på olika arbetsplatser.

– Jag kan akut rekommendera arbetsgivarna att de omedelbart förbättrar sitt erbjudande, säger Oliver Burkhard.