Det finns en låst dörr i tunneln under Dalaplan (platsen i Malmö). Bakom den dörren har jag föreställt mig att Dalaplan (bandet från Malmö) har sin replokal. I en nätomröstning har nämnda gångtunnel, byggd 1963 och belysningen har inte setts över på 15 år, utnämnts till inte bara Malmös utan Sveriges ”läskigaste plats”. Förra EP:n med Dalaplan (bandet) pryddes av ett foto nerifrån tunneln vid Dalaplan (platsen). På nya EP:n finns ett foto av pissoaren på Dalaplan (alltså platsen). Tänk dig att du är i Malmö, det börjar skymma, ängsligt går du genom tunneln och fortsätter nerför Södra Förstadsgatan. Soundtracket till detta – upplevelsen, känslan, stämningen – framförs av bandet Dalaplan. Punk som på 70-talet, aktualiserad 2012. Schlagerklistriga melodier, ettrig elgitarr, funkig bas, sipprande klaviaturtoner och bastanta trummor. Texterna sjunger, ropar, skriker noteringar om att bo och leva vid Dalaplan (med omnejd).

Bengt Eriksson

Veckans CD

Trillar i

Artist: Dalaplan
Skivmärke: Gaphals

Dalaplans nya EP, Trillar i, finns på Spotify.
Också Dalaplans förra EP, Feber, finns på Spotify.
Liksom minidebutalbumet Dalaplan.

Se och hör Dalaplan framföra en av låtarna från nya EP:n, ”Ta mig när jag faller”, live på Debaser Malmö i november 2011. Finns på YouTube.
Se och hör också Dalaplan framföra en annan låt från nya EP:n, ”Dynamit”, live vid samma tillfälle. Även detta på YouTube.
Och här kan man se och höra Dalaplan framföra en tidigare låt, ”Djävul i mig”, vid samma tillfälle. Finns också på YouTube.

Lyssna på ett radioinslag från Studio Ett om utnämningen av gångtunneln under Dalaplan till ”Sveriges läskigaste plats”, finns på Sveriges Radios nätsida.
Se Sydsvenskans filmade nyhetsinslag om ”Sveriges läskigaste plats”, finns på Sydsvenskans nätsida.

Läs alla Veckans CD