Socialdemokraterna har varit dåliga på att betona människors eget ansvar för att bli anställningsbara, skriver S-ledaren Stefan Löfven och ekonomiskpolitiske talespersonen Magdalena Andersson på DN-debatt.

”Samhället ska skapa förutsättningar och möjligheter, men för att det ska fungera måste den enskilde ta sitt ansvar. Alla ska kunna kräva sin rätt, men också göra sin plikt”.

I partiets vårmotion utlovas satsningar på utbildning och jobb för unga.

Enligt Löfven och Andersson har regeringen lyckats bra med att respektera budgetreglerna men försummat samverkan med näringslivet och skurit ner på utbildning och kompetensutveckling.

Antalet personer som varit arbetslösa i mer än två år har under den borgerliga regeringens tid vid makten ökat med 175 procent, skriver Löfven och Andersson.

Och trots den höga arbetslösheten har inte regeringen några nya idéer för fler jobb i vårpropositionen, skriver de.

”Det har blivit allt mer uppenbart att regeringen redan spelat ut alla sina kort, har slut på idéer och att deras politik inte biter på arbetslösheten”, skriver de.

I Socialdemokraternas kommande vårmotion ska möjligheterna till praktik, traineeplatser och jobb för unga utökas, samtidigt som kraven ökar på dem som får stöd.

I motionen ska S också precisera vad partiet vill göra för att stärka företagens konkurrenskraft och hur goda idéer ska tas till vara på ett bättre sätt än nu. I dag hindras de ofta av svårigheten att hitta riskkapital på ett tidigt stadium, konstaterar de.