Avtalet är klart. Det blev ingen strejk i dag och det är många av de anställda som skulle ha strejkat nöjda med.

– Vi har lyckats nå ett hyfsat avtal, vad vi kan förstå, och det är positivt att vi slapp strejka, säger Jan Lundin på Icas lager i Kallhäll norr om Stockholm.

Klockan halv sju i går kväll plingade det till i hans telefon. Då kom beskedet att strejken som skulle starta några timmar senare var avblåst.

– Det är bra. Strejk gynnar ingen, och nu verkar vi ha fått ett avtal som gör alla parter hyfsat nöjda, säger han.

Jan Lundin, som är kassör i Handelsklubben på jobbet, har ännu inte hunnit gå igenom det nya avtalet, men han säger att det han sett ser bra ut.

– Det är rätt fördelat att de i butik fick lite mer pengar än oss. Det ska de ha eftersom de tjänar sämre, säger han.

Den främsta vinningen tror han dock finns i partihandelsavtalets skrivningar om bemanningsföretag, även om han inte läst själva avtalet än.

– Att bemanningsföretag ska ha kollektivavtal är viktigt. Och så vill vi ju ha bättre koll, säger han.

Även Mattias Strömberg, Handelsombud på Rusta i Luleå, satt på helspänn i går kväll och följde nyheterna. När beskedet kom att strejken var avblåst ringde han runt till sina kollegor i butiken och berättade att de skulle jobba som vanligt i dag. De flesta reagerade med förvåning.

– Nähä, blev det inget? Vi har varit så inställda på att det ska bli strejk den här gången så det kändes märkligt.

Mattias Strömberg tycker ändå att det är ganska skönt att slippa strejka och sitta strejkvakt. Han säger att det är bra att parterna kommer överens utan konflikt och han är nöjd med resultatet.

– I stora drag ser det jättebra ut. Vi får en bra höjning av lönen och jag gillar att visstidsanställningar ska bli fasta efter ett år.

Han tillägger att löneökningarna givetvis gärna kunde ha fått vara större, men att de butiksanställda i alla fall får betydligt mer än vad arbetsgivarna erbjöd från början.

Även på Martin & Serveras lager i Västberga i Stockholm är personalen på plats som vanlig i dag, i stället för att strejka.

– Vi var beredda om det hade krävts konflikt för ett bättre avtal med tryggare anställningar, säger Rasmus Tallén, ordförande för Martin & Serveras centrala fack.

Han vill inte kommentera det nya avtalet innan han hunnit läsa det, men han både hoppas och tror att Handels har fattat ett klokt beslut.

Rasmus Tallén har inte heller något att invända mot att detaljhandeln nu får högre löneökningar än lagren, men han säger att lönen inte har varit huvudfrågan i striden.

– Vi har till stor del slagits för våra kamrater i butiker, men det är heltid och trygga anställningar som är det viktiga. Vad betyder det att de får 50 kronor mer jämfört med att de har en massa deltider och visstider att gå till?