I början av mars tog borgarna ännu ett steg i hetsjakten mot Stockholms hyresgäster. 2 882 av den kommunala allmännyttans lägenheter ska säljas, utan att de boende har haft något att säga till om.

Motivet sägs vara att få in pengar för att bygga nytt och renovera, men de allmännyttiga bostadsföretagen har redan en stabil ekonomi. Och nybyggen kommer att finansiera sig själva när hyrorna rullar in.

Detta trots att borgarna hindrar de kommunala hyresvärdarna från att agera som sunda, ansvarstagande och långsiktigt tänkande företag. Sen en tid tillbaka har nämligen kravet på utdelning från de allmännyttiga hyresvärdarna till stads­huset ökat, i praktiken en extra skatt enbart för kommunens hyresgäster.

Det lilla jag vet om företagsekonomi är att ansvarsfulla bolag skjuter tillbaka vinsten i företaget för att investera långsiktigt. Det man gör nu är i stället att subventionera helt andra verksamheter som egentligen är Stadshusets ansvar.

Om man ska försöka summera situ­a­tionen så vill borgarna straffa de hyresgäster som sagt nej till ombildning. Man gör det helt enkelt mindre attraktivt att bo i hyresrätt.

Och om det inte hjälper att behandla de boende som handelsvaror så kan man alltid prata om ”friare hyressättning”, vilket i praktiken innebär att smyga in marknadshyror bakvägen. Har man fortfarande inte lyckats skrämma en majoritet i en fastighet till ombildning så har man nu också öppnat för den kreativa varianten med fastighetsdelning, för att på så sätt sortera bort hyresgäster som röstar fel.

Peter Stenfors
Hägersten,
Kock, arbetsplatsombud för Kommunal.