Det kom en CD som ett gammeldags brev på posten. Avsändare: Fanny Kempe. Helt oväntat, senaste gången var så längesen som 1992. Så är också hennes sång och sånger: som från en annan tid. Nej, inte otidsenligt utan snarare evigt. Mest hennes egen akustiska gitarr som komp samt extratoner från Johan Norbergs dobro. Också tidigare har jag försökt sammanfatta Fanny Kempes sångpoesi. Inte så lätt. Hennes texter är inte undflyende men de söker sig fram för att hitta exakta ord. Innerst handlar det om det som är viktigast i livet: allas vårt behov av kärlek liksom allas vår svårighet att hantera saknaden. Hon sjunger med livet i varje ton och ord – ja, i varje bokstav och andetag – så ingen kan betvivla att erfarenheterna är hennes, samtidigt som de blir lyssnarens, våra gemensamma. Och vilken fröjd att höra en svensk sång- och vispoet som diktar och komponerar så väl att ord och toner följs åt som två kroppar. Så tätt intill.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Vad stenar behöver

Artist: Fanny Kempe
Skivmärke: Egen utgivning

Fanny Kempes nya album Vad stenar behöver finns på Spotify.
För mig har Fanny Kempe – sen 80-talet nångång – varit en av Sveriges främsta sångpoeter. Men hon är också en av de minst kända. Läs biografin på hennes hemsida.
På hemsidan finns också texter till sångerna på det nya albumet.
När Fanny Kempe gav ut sitt föregående album, Ofrånkomligt (alltså 1992), skrev jag en längre recension. Vill du läsa den så finns recensionen på min blogg.