Fack och arbetsgivare i handeln är överens om lönerna. Handels och Svensk Handel sade ja till medlarnas bud – och strejken är avblåst. Alla sympativarsel dras också tillbaka.

Efter en hel dags diskussioner kom beskedet närmare klockan 19 i dag, torsdag: Facket accepterar förslaget till uppgörelse. Arbetsgivarna sade också ja.

Medlarna hade då levererat ett andra bud som vuxit fram under dagens samtal med parterna.

Avtalet innehåller den satsning på jämställda löner som Handels har krävt, skriver facket i ett pressmeddelande. Avtalet ger löneökningar på 710 kronor för butiksanställda och 665 kronor för lageranställda. Det löper på tolv månader.

– Vi är mycket nöjda med den här överenskommelsen som ligger helt i linje med LO-samordningen, säger Lars-Anders Häggström, Handels förbundsordförande, i pressmeddelandet. Vi har fått gehör för våra krav på jämställda löner, som andra LO-förbund har varslat till stöd för. Vi har nått ett avtal som tar oss ett rejält kliv på vägen mot att uppnå jämställda löner och vi har lyckats undvika en konflikt.

Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel, är också nöjd med uppgörelsen i sina första kommentarer:

– Det är mycket glädjande att vi har tecknat ett avtal. Det är högt, men eftersom det även innehåller besparingar för arbetsgivarna håller sig lönekostnaderna på den nivå som har etablerats i årets avtalsrörelse, säger han i ett pressmeddelande.

Avtal 2012. Facket och arbetsgivarna sade ja till medlarnas andra bud i handelskonflikten.
– Det är mycket glädjande att vi har tecknat ett avtal. Det är högt, men eftersom det även innehåller besparingar för arbetsgivarna håller sig lönekostnaderna på den nivå som har etablerats i årets avtalsrörelse, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel (på bilden med organisationens ordförande Christian W Jansson).