Nu ger sig också Hotell- och restaurangfacket (HRF) in i Handels konflikt. Förbundet varslar om sympatistrejk för nästan 500 medlemmar på sju arbetsplatser.

– Handels kamp är vår kamp. Och det Handels i slutändan landar på kommer att påverka våra förhandlingar också när det blir dags i maj, säger Ella Niia, ordförande för HRF.

Hon befinner sig på Hotell Sheraton i Stockholm för att informera några av de 486 medlemmar som är uttagna i varslet.

– Alla jag mött här säger att det är jättebra. Vi har ett väldigt starkt stöd för att stå upp för Handels, säger Ella Niia.

Hon tillägger att det är hög tid att arbeta för att jämna ut löneskillnaderna mellan kvinnor och män och att det därför är viktigt att LO-samordningen nu håller ihop och visar att kraven är allvarligt menade.

HRF:s sympatistrejk inleds måndagen den 23 april klockan 14:00 om inte Handels och Svensk Handel kommit överens om ett avtal innan dess.

I går varslade även Seko och Transport om sympatiåtgärder. För Sekos del handlar det om en strejk på 79 asfaltverk och Transport blockerar alla leveranser till och från de butiker och lager som Handels varslat om strejk.

Efter att både Kommunal och HRF varslat om sympatiåtgärder i dag är det bara Elektrikerna och Musikerförbundet inom LO-samordningen som ännu inte lagt något varsel.

 

FAKTA: HRF:s varsel

Följande arbetsplatser berörs av strejkvarslet:
Hotell Sheraton, Stockholm
Royal Viking Hotel, Stockholm
Stockholm Fisk Restaurant, Stockholm
Nordic Sea Hotel, Stockholm
LSG sky chefs Sverige AB, vilket omfattar arbetsplatserna Arlanda, Landvetter, Centralstationen Göteborg och Sturup. Matleveranser till skolor och förskolor omfattas dock inte.