Solrosuppropet anordnade protester mot utförsäkringarna av sjuka och fas 3 i elva städer från Malmö i söder till Umeå i norr i går, måndag.

Föregångaren Påskuppropet lockade ut tusentals människor på gatorna i knappt 50 städer förra året. Solrosuppropet samlade kanske något tusental människor landet runt, att döma av rapporteringen i medierna.

Frågan är om det blir fler manifestationer på gatorna, eller om uppropet enbart ska leva vidare på nätet.

– Det hänger på om det finns människor som orkar. I år fick vi ställa in på många platser. De som var drivande i fjol har blivit för sjuka för att orka arrangera, säger Charlotte Therese Björnström, teologen som startade Påskuppropet.

Det backades upp av Sveriges kristna råd, vilket orsakade stort rabalder i fjol. En upphetsad debatt följde om kyrkan och politiken. Det hade bara gått några månader sedan ett utförsäkringsfall så när ändrade valutgången. Påskuppropet fick stort genomslag i medierna.

Direkt efter påsken 2011 startade Charlotte Therese Björnström efterföljaren Solrosuppropet. Namnbytet öppnade för protester när som helst. Det nya uppropet riktar sig även mot fas 3.

Därmed försvann det kyrkliga stödet på riksplanet, eftersom många kyrkor och församlingar är fas 3-anordnare.

– Fas 3 är en lika allvarlig fråga som utförsäkringarna av sjuka. Den måste vi lyfta. Många sjuka hamnar i fas 3, säger Charlotte Therese Björnström.

Påskuppropet startade som gräsrötternas proteströrelse och Solrosuppropet fortsätter i samma anda. Vilka som stod bakom årets protester varierade från stad till stad. Lokala församlingar, partier och fack var med på ett hörn i några städer liksom olika aktionsgrupper och föreningar.

I Kalmar arrangerade Svenska kyrkan, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, ABF, LO och Kommunal. Riksdagsman Tomas Eneroth (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, talade och sa att sjukförsäkringen blir en självklar valfråga även 2014.

– Frågan var viktig 2010 och kommer att vara lika viktig 2014, förklarade han.