Lars Nilsson, förhandlingsansvarig på Vårdföretagen, kan inte överblicka följderna om Kommunals nyanställningsblockad träder i kraft den 20 april.

– Men naturligtvis kan det få konsekvenser för brukarna om inte företagen får in personal.

Han har inget exakt siffra för hur stor del av assistansföretagens utgifter som är personalkostnader – men hänvisar till att personalkostnaden ligger på runt 80 procent i tjänsteföretag.

Företagens ersättning per assistanstimme höjdes med nio kronor i år. Kommunals krav kostar 5:58 kronor per timme, eller 60 procent av höjningen. Kan ni inte tillmötesgå det?

– Nej, vi måste hålla oss till märket som är 2,6 procent. Vi kan inte ge Kommunal det dubbla.

Sitter problemen i märket snarare än i vad företagen har råd med?

– Nej, branschen har inte råd. Den står inför massor med nya krav – godkännande av Socialstyrelsen och en rad andra saker som kostar pengar. Vi måste hålla oss till märket. Kommunal har fått ganska bra löneökningar de senaste åren.

Är det sant? 2010 sa ni upp det tredje avtalsåret. I stället för 850 kronor i högre lön blev det 490 kronor.

– Det var vad vi har råd med då och mer därtill. Därför sade vi upp avtalet.

Enligt Kommunal är medellönen för personliga assistenter på Almegas område 19.500 kronor. I kommuner och landsting är medellönen 21.600 kronor. Kan man ha så stora skillnader för samma jobb?

– 19.500 kronor är medellönen inom vårt område. Vad andra betalar har jag ingen aning om.

Lars Nilsson uppskattar att avtalet mellan Almega Vårdföretagarna och Kommunal berör mellan 20.000 och 25.000 personliga assistenter.