Lokalavdelningarna av IF Metall och Transport har dragit in pengarna till Helsingborgs socialdemokrater. Det lokala kommunalrådet (S) anser att facken visar sitt missnöje på fel sätt.

Bakom beslutet ligger den lokala S-ordföranden Jan Anderssons uttalanden i oktober i fjol om att dåvarande partiledaren Håkan Juholt borde avgå. Socialdemokraterna i Helsingborg går nu miste om 60 000 kronor i partistöd.

– Det där med Juholt var droppen, säger Thomas Hurtig, ordförande för IF Metall i nordvästra Skåne.

Vad som mer legat till grund till det strypta bidraget vill han inte gå in på. Han framhåller att det förs en dialog med Jan Andersson och att bidraget prövas varje år. Ingela Andersson, kommunalråd för Socialdemokraterna i Helsingborg, vill inte kommentera fackens kritik.

– Men jag tycker det är fel väg att gå, att dra in anslag. Partiet och Jan Andersson är inte synonymer även om han är ordförande.

Från centralt håll hälsar både fackförbund och partikansli att frågan får lösas lokalt.

– Vi lägger oss inte i centralt. Jag utgår från att man löser det på bästa sätt lokalt, säger Carin Wallentin, enhetschef på IF Metalls fackpolitiska enhet.

Nästa helg kommer partiledaren Stefan Löfven till partidistriktets årsmöte i Helsingborg. Jan Andersson befinner sig på utlandssemester och har inte gått att nå.

Handels i Helsingborg tycker att de andra två lokalfacken har agerat fel:

– Jag tycker att IF Metall och Transport har gjort detta till en personfråga. Men man får skilja på person och sak, säger Ann-Christin Malmgren, lokal ordförande för Handelsanställda, till Helsingborgs Dagblad.