Vilken sorts hårdrock spelar Meshuggah? Diverse föreslagna benämningar: trash metal, death metal (fast då tycker jag att dark metal passar bättre), progressive metal och math metal. Det sista syftar på matematik: gitarriffen och trumrytmerna är så udda men ändå exakta att de måste ha räknats ut av något matematiskt snille. Men strunt i etiketterna! Det är styrkan och kraften, ihopsamlandet av ilska och aggressioner, som känns så befriande – ja, lugnande. Meshuggah kan spela både speed metal-snabbt och punk-tungt. Och hör den tajta mixningen av elgitarrer, bas och trummor! Jens Kidmans stönande growlsång blir som opera. Orden går inte att höra men man känner vad de handlar om. Musiken talar och den ljuger inte. Budskapet finns redan i det musikaliska uttrycket. När Tomas Haake, textskrivande trummis, någon enstaka gång får en fråga om texterna så kan han svara typ: ”Moderaternas nuvarande politik räcker till sju hundra texter.”

Bengt Eriksson

Veckans CD

Koloss 

Artist: Meshuggah
Skivmärke: Nuclear Blast

Meshuggahs nya album Koloss finns på Spotify.
Är nya Koloss bättre eller något sämre än albumet obZen från 2008? Hardcorefansen kan inte ena sig. Också det äldre albumet finns på Spotify.

Officiell musikvideo till en av låtarna,”Break Those Bones Whose Sinews Gave It Motion”, på nya albumet. Finns på YouTube.
Musikvideo till låten ”Bleed” från albumet obZen, också på YouTube.
På YouTube kan man också se och höra musikvideon till en ännu tidigare låt, ”New Millennium Cyanide Christ”.

Meshuggah spelar låten ”Rational Gaze” på scen i Tokyo, även detta kan man se och höra på YouTube.

Hör en lång intervju med trummisen och textskrivaren Tomas Haake, gjord av radiostationen Bandit Rock.

På sajten Dark Lyrics finns texterna till bl a Meshuggahs nya album Koloss.

Nyligen uppstod en debatt: hör hårdrocken till högern, liberalismen eller vänstern? Läs Christoffer Röstlund Jonssons inlägg på Aftonbladets kultursida.
Christoffer Röstlund Jonsson fortsatte att debattera med hårdrockskribenten Anders Tengner i radioprogrammet Studio Ett. Hör debatten på Sveriges Radios hemsida.

Undersök alla Veckans CD!