Vapnen bärs oftast i diskreta hölster innanför kavajen eller under tröjan.

Oftast syns de inte, men jag får rådet att jag här i delstaten Wisconsins största stad Milwaukee i norra USA ska utgå ifrån att varje människa jag möter är beväpnad.

I dessa svenskättlingarnas hemtrakter runt de stora sjöarna i norr är stödet för att få bära vapen stort, väldigt stort.

Det märkte demokraterna i det senaste delstatsvalet. Åtminstone anser en del analytiker att det dåliga valresultatet var en följd av att demokraterna flyttat fram sina positioner i vapenfrågan och börjat ifrågasätta rätten för varje invånare att bära handeldvapen.

Demokraternas delstadsledare, förre kongressledamoten Peter Barca, står dock fast vid sin inställning.

– Vår grannstat Illinois är nu den enda delstaten där du inte har rätt att bära handeldvapen på allmän plats, säger han.

– Men här i Wisconsin är det enda kravet att du ska ha en godkänd kurs i vapenteknik bakom dig.

Den teoretiska delen av kursen kan du utföra på nätet över en helg, och redan på måndagen kan du gå till en vapenaffär, skjuta det obligatoriska vapenprovet och gå därifrån med en nyköpt pistol eller revolver.

Peter Barca vill inte ge upp kampen mot vapnen, men hans beskrivning av de styrande republikanernas vapenfixering under den omtalade guvernören Scott Walker är häpnadsväckande.

I stället för hårdare krav har republikanerna tagit stora kliv åt motsatt håll.

Guvernör Scott Walker är beryktad. Han befinner sig längst ut på den republikanska högerkanten, och har orsakat en mängd rubriker över hela USA.

– I vapenfrågan ville han utöka rätten att bära handeldvapen med en rätt att också få bära gevär på allmän plats.

Om förslaget gick igenom skulle grupper med gevärförsedda invånare kunna patrullera köpcentra, kommunala kontor, och i stort sett överallt på gator och torg.

– Gevär, säger Peter Barca.

– Gevär!, upprepar han.

– Här i Wisconsin får man inte hålla upp ett plakat i ett köpcentrum, vilket budskap det än är på plakatet, ”Jesus lever” eller ”gå med i facket”, för alla budskap sägs påverka barn och ungdomar negativt.

– Men barn och ungdomar skulle alltså tvingas kryssa mellan män med gevär. Hur tror de att en unge känner sig om han hamnar bredvid en man som riktar sitt gevär mot honom?

När jag ställde den frågan i stadsdelsparlamentet fick jag bara svaret att skyttarna kunde rikta sina vapen åt något annat håll.

Republikanerna ville i samma veva göra det lagligt att ladda vapen på allmän plats.

Även det var Peter Barca emot.

– Varje år sker en mängd vådaskjutningar när folk ska ladda sina vapen hemma.

– Då är det inte särskilt smart att de ska få sitta på exempelvis ett café och ladda medan någon går förbi och kanske råkar stöta till dem eller spilla kaffe som stänker. Mycket kan hända.

Till och med polisen vådaskjuter. Nyligen släckte en polis en polistationen i Milwaukee sedan han laddat om sitt vapen och råkade skjuta sönder polishusets elaggregat.

Men republikanerna gav sig inte.

– Deras argument var att om någon börjar skjuta på ett köpcentrum, och en rättrådig medborgare besvarar elden tills magasinet är slut, ska han inte behöva åka hem för att ladda om vapnet.

– De tyckte att de hade fått in en poäng där och en kort stund övervägde vi demokrater att lägga fram förslaget att laddning av vapen på allmän plats ska vara förbjudet, såvida inte eldstrid pågår, men det är ju bara löjligt. Det visar hur absurd hela frågan är.

Hur gick det då?

Jo, Peter Barca och demokraterna lyckades faktiskt stoppa förslaget om rätten att få bära gevär på allmän plats. Däremot får man helt lagligt bära handeldvapen överallt och dra fram sin pistol över en latte på ett utecafé och ladda om.

Och rådet mal i bakhuvudet när vi besöker den restaurang president John F Kennedy alltid åt på när han var på besök i Milwaukee, ”utgå från att varje människa du möter är beväpnad”.

Och nej, tanken gör mig allt annat än trygg.