Den svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson vill avskaffa EU:s globaliseringsfond.

I går, måndag, möttes EU-ministrarna från olika länder för att diskutera unionens budget.

Birgitta Ohlsson (FP) lyfte då frågan om att avskaffa EU:s globaliseringsfond, skriver Europaportalen.se.

– Vi är åtta länder som pratar om att globaliseringsfonden ska bort. Jag tog upp frågan i dag och fick stöd av väldigt många länder, säger Birgitta Ohlsson till nättidningen.

Under 2009 när bilkrisen var som värst var EU:s globaliseringsfond omdiskuterad som ett verktyg för att hjälpa anställda inom bilindustrin. EU har inrättat fonden för att ge stöd till anställda som förlorat sina jobb på grund av globaliseringen.

I november förra året kritiserade den svenska riksdagen ett förslag från EU-kommissionen som innebär att fonden ska förlängas till 2014-2020.

EU-kommissionen vill även att jordbrukare som påverkats av EU:s handelsavtal ska kunna få pengar från fonden. Riksdagen anser att förslaget strider mot EU:s närhetsprincip, det vill säga att beslut ska fattas på så lokal nivå som möjligt.

Globaliseringsfonden har i flera fall blivit ett slagträ i den politiska debatten. Socialdemokraterna har upprepade gånger kritiserat regeringen för att den inte sökt pengar från den.

Senast i december förra året krävde Socialdemokraterna att regeringen skulle ansöka om pengar för att stödja dem som drabbats av Saab-konkursen, skriver Europaportalen.se.

Under gårdagens möte, som handlade om unionens budget, upprepade Birgitta Ohlsson även den svenska kritiken mot EU-kommissionens förslag att införa en skatt på finansiella transaktioner.

FAKTA

Globaliseringsfonden
EU:s globaliseringsfond förfogar över 4,5 miljarder kronor årligen. Principen är först till kvarn får först mala men under flera år har fonden inte betalat ut några pengar eftersom ansökningarna varit för få. Pengarna går till stöd åt varslade eller arbetslösa, ofta handlar det om utbildning.