Ett nytt kraftverksavtal är klart. Avtalet ligger i nivå med de övriga som tecknats i avtalsrörelsen.
– Vi tycker att avtalet är bra med tanke på förutsättningarna, säger Ulf Carlsson, ansvarig för avtalet på Elektrikerförbundet.

I fredags enades Energiföretagens arbetsgivareförening (EFA) och Elektrikerförbundet om ett nytt avtal för runt 1 600 av fackets medlemmar. Avtalet är ettårigt och ger löneökningar på 2,8 procent, vilket motsvarar 746 kronor, räknat på branschens genomsnittliga månadslön.

– Sedan höjs ju även övriga ersättningar med 2,8 procent, säger Ulf Carlsson.

Alla anställda garanteras löneökningar på minst 373 kronor i månaden från och med den 1 april.

Att kraftverkselektrikerna fick 2,8 procent istället för industrins 2,6 procent beror på att avräkningar har gjorts för andra förändringar i avtalet.  Kostnadsökningen för avtalet ska ändå ligga i nivå med övriga avtal.

– Allt är ju en fråga om matematik. Vi har inte gjort några försämringar i avtalet, men vi har gjort förändringar, säger Ulf Carlsson.

Mest nöjd är han med avtalets nya regler om övertid. Efter de 200 timmar som lagen anger som gräns för övertiden måste företaget förhandla med facket för att få lägga ut extra övertid på 150 timmar. Om parterna inte kommer överens lokalt blir det central förhandling och om man inte enas där avgörs frågan av en skiljenämnd.

– Man kan säga att vi har höjt ribban när det gäller den extra övertiden. Företagen måste tänka lite mer, säger Ulf Carlsson.

Det har också införts en kontrollstation som innebär att det lokala facket ska kontaktas när någon gjort hundra övertidstimmar. Avtalet reglerar också den nödfallsövertid som företagen kan beordra utöver den övriga övertiden om et nödfall uppstår. För kraftverkselektriker kan det bli aktuellt om det blir strömlöst när den vanliga övertiden tagits ut.

– Det kan vara svårt att argumentera mot, men vi ska ha bra betalt om man ska kalla det nödfallsövertid. Nu blir det ungefär 2,5 gånger timpenningen, säger Ulf Carlsson.