EU lyssnar på svensk bonde
Kommittén har inga tänder att bitas – men däremot en tunga att tala med.
– Och ibland är den ganska vass, säger mjölkbonden Staffan Nilsson, ordförande för EU-organet EESK.
Det blir allt fler som kommer hit. Cirka 100 om dagen, berättar Arto Moksunen på Crossroads, när han visar Staffan Nilsson, mjölkbonde och ordförande i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) runt i lokalerna på Kungsholmen i Stockholm. Det är till Crossroads som EU- och tredjelandsmedborgare kan vända sig för att få ett mål mat eller bara värma sig lite då det blir för kallt på gatan.
Staffan Nilsson nickar.
– Det finns en fri rörlighet inom EU, men inte en rörlighet som gäller då det kommer till sociala rättigheter, säger han.
För det är kombinationen mellan sociala rättigheter och ekonomi som hans ordförandejobb handlar om.
EESK är ett rådgivande EU-organ där fack och arbetsgivare, men även lantbrukare, konsument- och handikapporganisationer träffas.
EU-kommissionen, rådet och parlamentet är dock samtliga tvungna att vända sig till EESK för att fråga om råd i vissa frågor. Det är alltså en mjuk makt som EESK utövar. Några tänder att bitas med finns inte ifall ingen lyssnar på dem.
– Men det är inte riktigt som en ropande röst i öknen, säger Staffan Nilsson och förtydligar ordet inte.
För även om kommittén saknar tänder så har den politikernas öron. I alla fall ibland. Är den rekommendation som EESK kommer med genomtänkt och passar in i den förda politiken så utöver den makt genom att vara med och forma utvecklingen.
Staffan Nilsson, som har ett förflutet inom Lantbrukarnas riksförbund, säger att remissväsendet i många andra europeiska länder ser ut på ett annat sätt än i Sverige.
– I Sverige skickar var och en in sin remiss och lobbar för sitt eget förslag, men i många andra länder fungerar det annorlunda. I Frankrike behandlas remisserna i stället av kommittén som har ett ganska stort inflytande, säger han.
Under sammanträdena i EESK är det ofta tvära kast mellan ämnen. Under ett möte kan facklig oro för den inre marknaden vädras, uppmaningar till utbildningssatsningar och åsikter om svavelhalten i olika marina bränslen diskuteras.
För Staffan Nilsson är dock tvära kast en del av vardagen. Som förra veckan.
I måndags var han i Marseille på miljökonferens. Tisdagen och onsdagen i Bryssel. Torsdagen spenderade han i Köpenhamn med danska närings- och tillväxtministern, den före detta kommunisten Ole Sohn.
I fredags träffade Arbetet honom i Stockholm.
– Och nu? Nu är jag på väg till min gård i Hälsingland för att mjölka. Jag har 30 mjölkkor där, säger Staffan Nilsson.
Fakta
• Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) är ett rådgivande EU-organ där svensken Staffan Nilsson är ordförande. I kommittén sitter intressegrupper som fack, arbetsgivare, lantbrukare, konsument- och handikapporganisationer.
• Europeiska kommissionen, Europeiska unionens råd och Europaparlamentet kan dra nytta av kommitténs sakkunskaper genom att begära yttranden om förslag till EU-lagstiftning. Kommittén utarbetar också yttranden på eget initiativ i frågor som den anser vara värdefulla att behandla.
• Det är ministerrådet som utser kommittén som sitter fem år i taget.
• Sverige har tolv ledamöter.
• Crossroads tar emot arbetssökande från andra länder som faller genom skyddsnätet. Det är ett tvåårigt projekt som avslutas den 28 februari nästa år. Hela kostnaden är 17,5 miljoner kronor. EU:s sociala fond betalar 10,5 miljoner.
• Huvuddelen av dem som kommer till Crossroads i Stockholm har haft arbetaryrken i hemlandet. 15 procent har gått ut från gymnasiet. Ytterligare 15 procent har gått från högskolan.