Foto: Mats Pejer

Marlene Lindmark och Andri Dram. Marlene är en av de första som gick ut som teletekniker. Andri har några månader kvar.

 

Marlene Lindmark, 26, har hittat ett nytt jobb efter fem år på Saab. Hon är provanställd som teletekniker på Relacom i Vänersborg.

– Jag är glad att jag har fått chansen och jag känner att jag står på trygg mark. Jag vill vara aktiv och göra en insats i samhället. Det blir tunga dagar när man sitter hemma och inte känner sig behövd, säger hon.

Hon blev uppsagd från Saab två gånger och slutade definitivt i december 2010. Sedan hankade hon sig fram som timanställd på bensinmacken i Vargön utanför Trollhättan. Hon var på jobbet när handläggaren på arbetsförmedlingen ringde och frågade om hon ville utbilda sig för ett nytt jobb.

– Jag trodde han sa tv-tekniker, men jag var på.

Nu är hon teletekniker. Efter ett halvårs studier och praktik fick hon en provanställning som kan bli ett fast jobb och 18 700 kronor i grundlön.

Allt fler svenskar är ständigt uppkopplade. Knappt 50 procent av hushållen och företagen har tillgång till bredband med hög hastighet. Det politiska målet är 90 procent till 2020. Det kräver fiberoptik och bredband – och teletekniker som bygger ut nätet.

Snöyra och stormar lamslår tele- och datatrafik. I vintras fick branschen kalla in pensionerade teletekniker och tekniker från andra länder för att få i gång näten igen.

Om inget görs blir bristen ännu större. Knappt 2 500 teletekniker går i pension de närmaste fem åren. För att lösa problemen har telekombranschen och Arbetsförmedlingen gemensamt startat en yrkesutbildning för arbetslösa.

– Ett skolexempel på hur man kan få ut arbetslösa ungdomar i arbete, tycker Calle Nilsson på Seko, som tog upp frågan med Almega under avtalsrörelsen 2010.

Andri Dram, 19, från Partille utanför Göteborg gick ut från elprogrammet på gymnasiet 2011. Han hade gått arbetslös i ett halvår när Arbetsförmedlingen frågade om han ville utbilda sig till teletekniker.

– Det var jätteskönt att få ett erbjudande. Det var skönt att vara ledig de första två veckorna efter gymnasiet, men sedan vill jag ha något att göra.

I juni är han klar med utbildningen. Då blir han anställd. Det lovade Håkan Bengtsson, vice vd på telekomföretaget Empower, när Arbetsförmedlingen och branschen presenterade satsningen i dag.

Håkan Bengtsson uppmanade andra branscher att följa exemplet.

– Pröva samma initiativ. Ungdomsarbetslösheten beror inte på politikerna och skolan. Näringslivet har också ett ansvar.

Andri Dram är en av 53 ungdomar från hela Sverige som utbildar sig till teletekniker i Veddige i Halland. De går en ljus framtid till mötes. Till sommaren 2013 ska 300 ungdomar vara utbildade.

Deras arbetsmarknad finns i hela Sverige. Där det finns kablar behövs det tekniker. Både Marlene och Andri kan bo kvar.

– Det är en stor fördel. Även om jag är beredd att flytta så är jag rotad i Vänersborg, säger Marlene Lindmark.