Antalet fattiga barn i Sverige har ökat med 28 000 barn det senaste året. Nu lever 248 000 barn i familjer som har en låg inkomststandard enligt SCB:s definition, eller lever på försörjningsstöd.

Sedan Rädda Barnen började mäta barnfattigdomen 1991 har den gått ner. Men i fjol bröts trenden och även i år ökar antalet barn i fattiga familjer.

– Tre grupper är hårdast drabbade: barn till ensamstående föräldrar, föräldrar födda utanför Europa och – vilket är nytt för i år – barn till väldigt unga föräldrar, säger Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens generalsekreterare.

Förra året lyftes frågan om barnfattigdom till den politiska hetluften.

– Men det har varit mycket snack och lite verkstad, Elisabeth Dahlin.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT att rapporten bygger på siffror från 2009 (senast tillgängliga från Statistiska centralbyrån) och återspeglar finanskrisens Europa och Sverige. Han anser också att rapporten är ensidig eftersom den betonar bidragssystemets betydelse.

– Både måtten man använder och åtgärderna man föreslår. Men när vi analyserar dessa fenomen över tid så ser vi att det snarare handlar om sysselsättningen, säger han till nyhetsbyrån.

– Det är jättebra med arbetslinjen, toppen om folk får jobb, vi vill inte se ett bidragssamhälle. Men det är inte antingen eller, olika insatser behövs. Och barnen är här nu, säger Elisabeth Dahlin.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger till TT att utvecklingen är ”ovärdig Sverige”. Hon poängterar också sysselsättningens betydelse:

– Framför allt har vi en långtidsarbetslöshet som ökar. Det är regeringens misslyckande.

Barnfattigdomen ska utrotas, lovade Socialdemokraternas förra partiledare Håkan Juholt i fjol: ”Det är långsiktigt och mödosamt arbete och vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska titta på det”, sa han under Almedalsveckan 2011.

Arbetsgruppen ska redovisa sina förslag i höst.

Rädda Barnen efterlyser en långsiktigt hållbar strategi och vill bland annat att grundnivån i föräldraförsäkringen, 180 kronor om dagen, höjs, liksom underhållsstödet för ensamstående. Kommunerna behöver också förbättra sitt skydd och stöd till utsatta barn, anser barnrättsorganisationen.