Foto: Bertil Ericson

Paula Goldea är egenföretagare liksom de allra flesta fotterapeuter. Men några hundra är anställda i landsting.

 

Det finns inga äckliga fötter. Bara fötter som behöver kärlek och vård, enligt fotterapeuten Paula Goldea.

– Nästan alla skäms över sina fötter. Det är så synd. Man mår bättre om man är vän med fötterna, säger hon och tappar upp ett skummande fotbad.

Paula Goldeas intresse för fotvård väcktes när hon var 25 år och höggravid med smärtande fötter. Hon tänkte att fotvård bara var för tanter, men under ett besök i sitt gamla hemland Ungern gick hon ändå motvilligt på en behandling. En timme senare svävade hon därifrån.

– Då förstod jag att fotvård kan göra underverk.

Det tog dock många år innan Paula Goldea gjorde slag i saken, utbildade sig till medicinsk fotvårdare och startade eget för 22 år sedan. Det har hon aldrig ångrat.

– Jag är väldigt lycklig över mitt jobb. Jag tycker mycket om att ha kontakt med människor, prata, ta bort liktornar och ge råd, säger hon och skrapar bort dött skinn under de nybadade fötterna på Arbetets reporter.

Att bara berätta varför hon älskar fotvård är omöjligt, har hon övertygat mig om.  Hon måste få visa hur hennes jobb verkligen förändrar, hur fina fötterna blir och hur skönt det känns.

Många har fördomar och tycker att fotvårdsjobbet är äckligt, men det är för att de inte förstår, säger hon. Folk vet inte hur ont människor har i onödan – och hur det är att kunna hjälpa någon till ett bättre liv.

– När andra tycker något är äckligt ser jag ett problem som ska lösas, säger hon och går loss på mina tånaglar med favoritverktyget, en slipmaskin med vatten.

Kunderna är allt från äldre med olika sjukdomar till yngre som vill ha hjälp att hålla löparfötter i trim, och många som har gått i för trånga skor.

Paula Goldea tycker att alla borde gå på fotvård en gång om året i förebyggande syfte och söka hjälp direkt om de får problem.

– Många går till läkare när fötterna gör ont, men oftast kan vi hjälpa dem bättre. Det är vi som är specialister på det här säger hon och masserar mina nya barnrumpelena fötter med kräm.

De är åter redo att gå ut i världen.

Klicka för att se i större format.

Fakta

Om Paula Goldea

58 år, medicinsk fotvårdare som driver Bergshamra fotvård i Solna, Stockholm.

År i yrket: 22.

Bäst med jobbet: Människorna jag möter, och att jag får hjälpa dem.

Sämst med jobbet: Det som inte är fotvård – som att städa, diska verktyg och sköta bokföring.

Utmaning just nu: Att få fotvård att bli så känt att det blir lika självklart att människor kommer till oss när de har problem med fötterna som att de går till tandläkaren när de har tandvärk.

Yrkeshemlighet: Att lyssna. Som fotvårdare är man både kroppsvårdare och själavårdare.

Om jag inte blivit fotvårdsterapeut: Då hade jag nog varit lärare. Det var jag i Ungern.

Om fotteraupeter

Det finns cirka 3 000 fotterapeuter eller medicinska fotvårdare i Sverige.

Utbildning: Yrkeshögskola, 1,5 år, eller Axelsons gymnastiska institut, 22 veckor.

Lön: Genomsnittet är runt 23 000 kronor för landstings­anställda.

Fackförbund: De allra flesta är egenföretagare, men 335 fotterapeuter är medlemmar i Kommunal.

Framtidsutsikter: Bra. Medelåldern i Sveriges Fotterapeuter är 57 år, och efterfrågan på fotvård ökar så inom några år behövs fler fotterapeuter.

Källor: Förbundet Sveriges Fotterapeuter, Arbetsförmedlingen, Kommunal