Några recensenter skrev om Leonard Cohens nya album utan att nämna texterna. Nu har några recenserat Bruce Springsteens nya utan att skriva vad texterna handlar om. Hur är det möjligt? Vem kan tro att Cohen/Springsteen inte tycker att texterna är en viktig del av deras sånger? Själv har jag större problem med Springsteens sång och musik, när han skriker istället för sjunger och hans band låter som en högljudd maskin. Melodierna är desamma: country reser norrut, pluggar in sig i strömuttaget och blir rock, några låtar minns folksången ”hemma” på Irland. I bl a ”Easy Money”, ”Death of my Home Town”, ”This Depression” och ”Land of Hope and Dreams” sjunger han om giriga banker som stulit människors pengar, minns sin far och hur arbetslöshet kan förvandla en människa. Bankkontot är så välfyllt att han kunnat låta bli. Han kunde ha glömt varifrån han kom. Gjort en klassresa, som det heter. Men Bruce Springsteen bryr sig. Fortfarande. Ändå. Det förtjänar att påpekas.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Wrecking Ball

Artist: Bruce Springsteen
Skivmärke: Columbia

Nya albumet Wrecking  Ball med Bruce Springsteen finns på Spotify.

 

Bruce Springsteen intervjuas om låtarna på nya albumet i ett franskt TV-program, se och hör på YouTube.
Se och hör också Bruce Springsteen med The E Street Band köra titellåten från nya albumet, ”Wrecking Ball”, på scen i Giants Stadium, New Jersey redan 2009. Finns på YouTube.
Musikvideo till låten ”We Take Care Of Our Own” från nya albumet, även detta på YouTube.

Extra-bonus, eller vad det ska kallas. Så här låter han som allra bäst, i mina öron. Bruce Springsteen sjunger låten ”This Hard Land” till akustisk gitarr och munspel i ett TV-program 1998. Också YouTube.

 

Kolla hela listan med Veckans CD!