Den 8 mars firas internationella kvinnodagen, för att uppmärksamma kampen för jämlikhet, jämställdhet och rättvisa.

På flera områden har vi kommit långt, men när det gäller jämställdhet har Sverige stagnerat. Nyligen släpptes en rapport från de fem största fackförbund som organiserar löntagare i offentlig sektor, med sina kvinnodominerade yrken. Offentliganställda tjänar mycket sämre än vad man gör i mansdominerade yrken och deltidsarbetslösheten i vårt land är mestadels en könsfråga. Det är lågavlönade kvinnor och män som håller Sverige på fötter inom vård, skola och omsorg.

Det är beklämmande att undersköterskor, barnskötare och habiliteringspersonal tjänar 2 000 kronor lägre än genomsnittet för en svensk arbetare. En akademiker i offentlig sektor tjänar cirka 6 000 kronor mindre än en jämförbar yrkesperson inom den privata sektorn, vilket är graverande. Om Sverige vill fortsätta ha en hög svansföring i jämställdhetsfrågor kan vi meddela att det varje år saknas 70 miljarder kronor i kvinnors lönekuvert. Vill vi skapa den jämställda arbetsmarknaden krävs en attitydförändring och politisk handlingskraft. Har vi råd med jobbskatteavdrag för 100 miljarder i stället för en jämställd arbetsmarknad?

Vi tror på framtiden. Därför har våra förbund lagt fram sju förslag till åtgärder.

• Att lönerna för kvinnodominerade yrken uppvärderas i relevans till den kunskap, de krav och det ansvar som arbetet kräver.

• Att Medlingsinstitutet får i uppdrag att kartlägga och analysera löneskillnaderna mellan kvinnodominerade och mansdominerade yrken på hela arbetsmarknaden. Samt i samarbete med arbetsmarknadens parter föreslå åtgärder.

• Att ett långsiktigt partsgemensamt arbete startas i syfte att utveckla fler karriärbefattningar och nya karriärvägar inom kvinnodominerade yrken.

• Att regeringen ser över Medlingsinstitutets uppdrag så att industrins norm för lönebildningen blir förenlig med aktiva insatser för att bryta den strukturella löne­diskrimineringen av kvinnodominerade yrken.

• Att diskrimineringsombudsmannen inom ramen för sitt tillsynsansvar omgående avdelar resurser för att genomföra systematiska granskningar av arbetsgivarnas lönekartläggningar.

• Att återinföra uppdraget till Försäkringskassan att verka för jämställd fördelning av uttaget av föräldraförsäkringen.

• Att införa ”rätt till heltid” i kommuner och landsting för ökad sysselsättningsgrad bland kvinnor. Det är pinsamt att vi inte har ett jämställt samhälle år 2012. Låt oss ändra på det!

Torsten Vikingson (s)
Ordförande, Lysekils Socialdemokratiska Förening

Krister Kronlid (s)
Ordförande, Kommunals Socialdemokratiska Förening
Uddevalla/Bohuslän