LP- och CD-skivor har varit – och är – mitt universitet med lektioner i musik, geografi, historia och politik. Jag lyssnar och reser iväg över en klingande jordglob. Mest lycklig blir jag när jag hör musik som inte låter som något jag hört förut. Lyssna t ex på Eldar Shoshitashvili, som inleder World Routes. Han finns i Georgien och spelar en slags brottningsflöjt som låter precis så – som om tonerna brottas och tar nacksving. Lucy Duran/James Parkin åker  runt till jordens alla hörn och gör inspelningar för radioprogrammet World Routes. Dubbelalbumet med samma titel innehåller sång och musik från 30 stopp. Vilken världsmusikresa! Bara några exempel till: Ilham Al Madfai (Jordanien) med sin mjuka sång till klassisk gitarr, bymusikerna från Uganda med en kollektivt klirrande jättexylofon, Aruna Sairams smäktande, meditativa sydindiska sång och rivig old time från Appalacherna med Haywire Family (USA).

Bengt Eriksson

Veckans CD

World Routes On The Road

Artist: Diverse sångare, musiker och grupper
Skivmärke: BBC Radio 3 / Nascente

Dubbelalbumet World Routes On The Road finns på Spotify. (Fast albumet har ett så tjockt och informativt texthäfte att det inte kan bli annat än provlyssning på nätet.)

Radioprogrammet World Routes har sin egen hemsida på BBC Radio 3, där kan man lyssna på programmen i efterhand.

Se och hör mer av den klassiska sydindiska sångerskan Aruna Sairam – enastående! – på YouTube.
Se och hör också den här musikvideon med sångaren och gitarristen Ilham Al Madfai. Märklig musikblandning: traditionellt arabiskt, spansk flamenco och en liten känsla av anglosaxisk singersongwriting. Också på YouTube.
Mer bymusik, sång och dans med Watmon Cultural Group i norra Uganda. Fast här spelas det trummor och slagverk. Även detta finns på YouTube.