Statsminister Fredrik Reinfeldt talade i lyriska ordalag om gruvnäringens växande betydelse för Sverige när han besökte Pajala på måndagen.
– Det är oerhört intressant, för det kopplar en sysselsättning till något som verkar varaktigt och till och med kan öka, säger han.

– Gruvnäringen har ju varit en näring med sjunkande påverkan på sysselsättningen över mycket lång tid, men precis nu på slutet så vänder det uppåt, och det synes vara en vändning uppåt som kan fortsätta, sade han.

Bakgrunden till Fredrik Reinfeldts optimism är att nya gruvor är på väg att öppnas i Pajala och Kiruna, men också i Bergslagen, samtidigt som prospekteringen efter nya mineralfynd fortsätter över hela landet.

Under de närmaste åren kommer gruvnäringen att behöva rekrytera minst 5 000 personer, enligt Arbetsförmedlingen.

Ett tecken på näringens betydelse är att tre medlemmar av regeringen besökte gruvorter på måndagen. Migrationsminister Tobias Billström och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström befann sig i Kiruna bland annat för att få svar på om arbetskraftsinvandring kan bidra till att lösa gruvbranschens rekryteringsbehov.

Northland resources öppnar sin järnmalmsgruva i Pajala nästa år. Vid full drift kommer cirka 800 personer att ha jobb med anknytning till gruvan.

Bristen på bostäder kan bli en flaskhals för kommunen, men några statsbidrag för bostadsbyggande ville inte Fredrik Reinfeldt prata om.

Han fick vid besöket i Pajala synpunkter från kommunen om att lagstiftningen om strandskydd sätter käppar i hjulet för byggplaner.

– Att man tycker att de lagstiftningsändringar vi gjorde kring strandskyddet inte har fungerat, det tar jag med mig, sade Fredrik Reinfeldt.