63 procent av nystartsjobben skulle ha skapats även utan subventionen. Det skriver IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, i en ny rapport.

– Eftersom nystartssubvention är en rättighet för den som varit borta från arbetsmarknaden länge är detta vad vi hade väntat oss. En del av dem som får jobb med subvention hade fått sitt jobb även utan subvention, men vi ser också att nystartsjobben innebär att det skapas nya jobb, säger Johan Vikström, som har skrivit rapporten tillsammans med forskarna Anna Sjögren och Johan Vikström.

Rapporten publiceras i dag, fredag, dagen efter att LO-distriktet i Stockholm arrangerat ett seminarium på temat ”Är staten med och lönedumpar”. Där kritiserade Carina Paulsson, LO-ombudsman i Stockholm, nystartsjobben för att de leder till lönedumpning.

Nästan 43 000 människor hade ett nystartsjobb i januari. Av dem var 62 procent män och 38 procent kvinnor. Antalet som deltar i nystartsjobb beräknas ligga kvar på ungefär samma nivå till och med 2016.

Nystartsjobben kostar i runda tal sex miljarder om året.

Rapporten räknar med att för varje hundralapp som staten satsar ger ökad produktion som är värd mellan 56 och 67 kronor. Rapportförfattarna tror att varje satsad hundralapp ger mer tillbaka. Orsaken är att långtidsarbetslösa kommer i arbete snabbare och får in fot på arbetsmarknaden. Statens subvention ger högre inkomster till den som får nystartsjobb och lägre kostnader för arbetsgivaren.

Statens subvention är värd dubbla arbetsgivargiften, det vill säga 63 procent av lönen.

Rapporten omfattar arbetslösa mellan 25 och 60 år som har varit inskrivna på Arbetsförmedlingen under perioden mellan 2007 och 2011. De drar slutsatsen att nystartsjobb gör att långtidsarbetslösa får jobb fortare än annars. Nystartsjobben bidrar till kortare arbetslöshet och ökad sysselsättning.

– Det verkar som om de långtidsarbetslösa får hjälp in på arbetsmarknaden genom nystartsjobb. Den förväntade tiden i arbetslöshet minskar från 20 till18 månader. Det är en relativt stor effekt, säger Anna Sjögren.