En rottråd leder bakåt till rap och hiphop, skapade i New York mot slutet av 70-talet. Nog är det märkligt att rappen skulle komma att omplanteras jorden runt och ympas med lokala musikformer. Den andra tråden går till 60- och 70-talens politiska sång i Chile: artister/grupper som Violeta Parra, Quilapayun och Inti-Illimani. Frestande att beskriva Ana Tijoux som en rappande Violeta Parra på 2000-talet. Född i Frankrike, dit hennes chilenska föräldrar hade flytt, ”återvände” som tonåring och började rappa om sitt möte med dagens Chile. Hon har sagt att titeln på nya albumet, Kulan i svensk översättning, är en händelse som kunde vara en tanke. ”La Bala” syftar på henne själv (hård, spetsig, farlig) men påminner också om den chilenske student som i fjol sköts till döds av polisen. Singelspåret ”Shock” är en hyllning till Santiagos studenter och alla unga proteströrelser: i Spanien och Portugal, på Wall Street och överallt.

Bengt Eriksson

Veckans CD

La Bala

Artist: Ana Tijoux
Skivmärke: Nacional

 

Nya albumet La Bala med Ana Tijoux finns på Spotify.
Lyssna också på förra albumet 1977, som blev genombrottet för Ana Tijoux. Även detta finns på Spotify.
Musikvideo med nya singeln Shock, se och hör på YouTube.
Musikvideo med titelspåret 1977 på förra albumet, kan också ses och höras på YouTube.
Live-inspelning med Ana Tijoux och hennes band från Rockodromo 2012 i Valparaiso, på YouTube.

Läs mer om Ana Tijoux på hennes hemsida http://anatijoux.com/en/ (såväl spansk som engelsk text, beroende på vilket språk man behärskar bäst). Även  diverse specialmixade låtar.