Var sjunde av dagens pensionärer saknar helt tjänstepension. Många av dem får nu klara sig på knappt hälften av tidigare inkomst.

Av Sveriges 1 720 000 pensionärer över 65 år saknar 254 000, 15 procent, tjänstepension. Det innebär att de får leva på en pension som motsvarar cirka 45 procent av den tidigare inkomsten, enligt beräkningar från tjänstepensionsföretaget Collectum, vars budskap till de som ännu jobbar är att se till att du arbetar för en arbetsgivare som betalar in tjänstepension.

– Bland dem som jobbar i dag brukar man säga att omkring 90 procent har tjänstepension. De som inte har det bör se till att jobba hos arbetsgivare som betalar tjänstepension, anser Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.

– Det höjer den framtida pensionen.

Under februari och mars får mer än fem miljoner ett orange kuvert med besked om den allmänna pensionen. De allra flesta får också ett separat besked om tjänstepensionen.

En privatanställd tjänsteman som i dag är 45 år och har en lön på 35 000 kronor får enligt Collectums beräkningar cirka 5 700 kronor i tjänstepension att livet ut lägga ovanpå den allmänna pensionen när det är dags.

2011 var den genomsnittliga allmänna pensionen 11 072 kronor per månad. Blivande pensionärers snittinkomst var 24 600 kronor.